márc 29, 2011

Kategória: Bútorjegyek

A Zsúrkocsi drámája

„Még mindig finom falat
vagy emlékezetemben, jobb, mint a gumiizű
száraz szalámik. Zsíroskenyér, áldott-jó
zsíroskenyér! megbűvölt gyereked vagyok máig is,
mely jó talajra talált tiszteletedben.”

(Berda József: Zsíroskenyér)

A Zsúrkocsi messze a legnyuszibb jegy a bútorkörben. Állandóan kereket old. Persze a Hokedlik is nagyon félősek, de ők többnyire az asztal alá bújnak, míg a Fogasok láthatatlanná válnak. De a Zsúrkocsi állandóan menekül. Legtöbbször a saját maga által generált félelmek miatt. Az aktus jegyek tagjaként nála is ott a mozgás, de sokkal kevésbé öncélú, mint a Franciaágynál az osztódás, vagy az aktus-jegyek, egyszersmind a Bútorhoroszkóp primadonnájánál, a Rekamiénál az alkotás. A Zsúrkocsinál a legfőbb aktus: megszabadulni mindentől, aztán továbbmenni. Mániákus újrakezdők. A Zsúrkocsi bolygó hollandi, csak épp a szárazföldön. Látszólag felszínes és mozgékony, de ez a fő problémája is. Bár imádja a társaságot, de túl könnyen éli bele magát dolgokba, pazarolja el az energiaforrásait, aztán bánkódik, hogy miután már mindenét odaadta, üresen már nem kell senkinek. De mielőtt még elmenekülne, azért mindig készül B tervvel is, hiszen van egy alsó polca is, ha a felső már kiürült volna.

Sok Zsúrkocsinak az életében központi helyet kap az evés, és hajlamosak a táplálkozási szélsőségekre is. Ha nem zabálni imád, akkor valami más szenvedélyt keres magának: például a lakberendezés megszállottja lesz, és egész napokat képes eltölteni egy-egy bútoráruházban. Mint a többi aktus jegynek, úgy a Zsúrkocsinak is kivételes szépérzéke lehet: értenek a dolgok ügyes tálalásához, úgyhogy kiváló művészek vagy kommunikációs szakemberek lehetnek. Ugyanakkor egy Rekamiénak stílus kérdésében a nyomába se érhetnek: az Zsúrkocsik erőssége inkább az esetlen báj és a humorérzék lehet, mintsem a drámaiság. A Rekamié a tragika, a Franciaágy a naiva, a Zsúrkocsi a komika az aktus jegyek között.

A Zsúrkocsi karmája a biztonság keresése és megtalálása. Sajnos a gyenge Zsúrkocsik (mondjuk egy cinikus Kenyérpirító kiegészítő jeggyel) ezt elutasítja, mondván a biztonság=unalom. De mivel a Zsúrkocsi kellőképp mozgékony, ezért ha le is lassul, ha meg is állapodik a lakás egy helyiségében, mivel ritka és különleges szerzet, hiszen Zsúrkocsi nincs minden lakásban, akkor sem lesz színtelen és mogorva annyira, mint mondjuk egy Tolóajtós szekrény, akit aztán tényleg mindent megtart magának.

A Zsúrkocsi személyiség alapvetően jó fej, jó lelkű és megbocsátó. Kicsit talán baleknak is mondható. Csakhogy épp ez a jóhiszemű hozzáállás időzített bomba lehet akkor, amikor a Zsúrkocsi azt is magában tartja, amit ki kéne eresztenie. Sokszor inkább elnyeli az ellenérzéseit, csakhogy ne okozzon konfliktust, csakhogy a Zsúrkocsi is tipikus aktus jegy, olyan, mint a Rekamié, és a sérelmeket nagyon mélyen éli meg, és ha látszólag legyint is a problémákra, azok ugyanúgy ketyegnek benne. Aztán erjedésnek indulnak és egyszer csak a felgyülemlett gázoknak elég lesz egy szikra, akkor robban, és tőle szokatlan módon hallatlanul agresszíven és modortalanul küldi el azokat a világ túlsó felére, akik akkor már nem is emlékeznek arra, hogy mi volt eredetileg a gond. A Zsúrkocsi egy-egy ilyen kirohanás után persze roppantul szégyelli magát, és még inkább bezárkózik. Ezért a legjobb, amit tehet, az az, hogy akkor próbáljon meg szólni, ha nem tetszik valami, amikor még az a téma, és nem gyűjtögetni magukban a megmaradt süteményeket, amíg azok meg nem romlanak. Persze szerencsésebb helyzetekben a Zsúrkocsi kirohanásai jól is elsülhetnek, és elősegíthetik a probléma megoldását és talán azt is, hogy őket sem szabad annyira hülyének nézni. A Zsúrkocsinál akkor van gond ugyanis, amikor valamit elnyel, elhallgat. Amikor megpróbál mosolyogni, és azt mondja, hogy “nem, nincs semmi baj”. Aztán persze kiderül, hogy van. És amikor tényleg komoly sérelmek után mosolyog a Zsúrkocsi jegyű ismerősünk, akkor kell tőle a legjobban félni, mert odabent lassan a harag gyűlöletté kristályosodik és nagyon ritkán, de előfordulhat az is, hogy sérelmeiért kivételesen aljas módon vesz elégtételt.

Úgyhogy csak óvatosan a Zsúrkocsikkal, mert mozgékonyságuk és fürge észjárásuk sok lehetőséget tartogat számukra, és nem biztos, hogy olyan jó ötlet kihasználni őket. Egy Zsúrkocsi ugyanis ha össze is omlik, de aztán új helyszínt keres magának és újra az érdeklődés fényébe kerül, ha nem is annyira, mint a Rekamié. Rafkós kis dögök tudnak lenni ők is, ha kell.

Egy Csőgörény kvintesszenciával a Zsúrkocsi a kritikus pillanatokban alapjáraton képes nagyon bevállalósnak, bátornak lenni, mert a Csőgörény nem ijed meg a szutyoktól és elhárítja a dugulást. Hajlamos a csúnya beszédre, de nem azért, mert zsigerileg tahó, hanem mert úgy gondolja, hogy vicces a pisiről meg a kakiról beszélni, akár evés közben is.

A Zsúrkocsi-Vastüdő jegyű ember bizony tud önző lenni. Tesz szívességeket másoknak, de cserébe nagyon keményen elvárja azok viszonzását is. Látszólag kedves, de valójában nagyon konok tud lenni és mogorva is, mert sérelmeit akár éveken át hordozza. Ha nem kapja meg az elismerést, akkor is tesz róla, hogy mindenképp ő legyen a téma.

Ha kiegészítője Körfűrész, aki folyton pörög, de pusztító módon is, akkor az megint végzetes lehet. Egy kemény, éles, aktív Körfűrész csak a lomhább jegyekkel harmonikus, mint a Dohányzóasztal vagy a szagos jegyek. A Zsúrkocsi-Körfűrésszel nem lehet lacafacázni, mert a kedves kis ábrázata mögött éles fogak rejtőznek, amelyek megmarhatják az óvatlan betolakodókat.

Ha egy Zsúrkocsinak egy Szemétledobó a kiegészítő jegye, aki meg minden rosszat átenged magán, akkor az illető egész életében képtelen lesz önmaga érdekeinek képviseletére (mert a zsúrkocsi mártír minőségét erősíti a mártíriumot művészetté fejlesztő szagos jegyekhez leginkább közel álló kiegészítő, a szemétledobó).

A Rotációs kapa a kiegészítője, akkor idegesítően hiperaktív lesz, ugyanakkor hatékonyabb is, ugyanis a Rotációs kapa az mindenestül beleveti magát a dolgokba és addig el nem megy onnan, amíg meg nem csinálta, amit kell. Harmonikus együttállás.

A Zsúrkocsi-Kenyérpirító jegyű embertársunk rengeteget beszél. A Zsúrkocsi eleve hajlamos a fecsegésre, na de a Kenyérpirító, az meg még azt is elmondja, ami államtitok lenne. És ha lehet, akkor ezt nemcsak a szomszédnak fecsegi el, de az a minimum, hogy a milliós hallgatottságú rádió élő adásában is előadja.

Kombájnnal elég érdekes személyiségű lesz a Zsúrkocsi, ugyanis a kerekeit, a mozgékonyságát nem mások lekenyerezésére használja fel, hanem arra, hogy elérje a céljait, ami amúgy a Zsúrkocsinak ritkán van. Kevésbé népszerű ember, de sokra viszi az életben, mert mindig képes új utakat találni és megtalálni mások gyenge pontjait, hogy az orruknál fogva rángassa őket.

A Mosógép kvintesszenciájú Zsúrkocsik nemcsak ijedősek, de a tetejébe még inkompetensek is lehetnek sokszor. Nagyon nehezen bírják rá magukat a cselekvésre, mert nem a saját motivációjukkal vannak elfoglalva, hanem hogy mit fognak mondani mások. Nagyon függ a külvilágtól, ezért hiába lennének eredeti, jó ötletei, a visszautasítástól való félelmükben inkább letesznek róla.

A Zsúrkocsi-Fejőgép jegyű emberek rafinált szerzetek. Meglepően élvetegek, ugyanakkor erősen hajlamosak a szélkakas-mentalitásra is, vagyis képesek a pillanatnyi szeszély hatására 180 fokos fordulatot venni, ha azt az irányt érdekesebbnek látják, majd lecövekelnek ott egy jó időre. Mivel minden élményből képes a maximális mennyiségű tapasztalatot kinyerni, ezért érdemes odafigyelnünk a tanácsaikra.

A Dohányzóasztal lehet ideális párja, mert az élveteg jegyek is szeretik a társaságot, de mégis keményebb a Dohányzó, nehezebb kihozni őt a sodrából. Viszonyuk kiváló párkapcsolat alapja, hiszen mindketten szeretik az egyszerű, asztali örömöket, ugyanakkor néha a Zsúrkocsinak bizony ki-ki kell zökkenni a folyamatos jóérzésből, mert a Dohányzóasztal nagyon hajlamos az eltunyulásra.

A Bárszékkel már nehezebb neki, mert ők hajlamosak magasan hordani az orrukat és a cinizmusuk komoly fenyegetést jelent a Zsúrkocsik érzékeny lelkivilágára és még talán a hiúságára is. A Zsúrkocsi alapvetően demokratikus gondolkodású és szereti az egyszerűséget, ami idegesítheti a Bárszéket, aki folyton különlegesnek, egyedinek és menőnek akar látszani: vagy sokszor többnek annál, mint ami. A Zsúrkocsi meg néha (a ritkán látszó második polca nyomán) sokszor többet tartogat, mint gondolnánk.

Ha egy Szobainassal kerül össze, akkor vigyázni kell, mert a Szobainas akar lenni a játékban a főnök. Bár a Zsúrkocsi könnyen kereket old, de egy Szobainas akkor is veszélyes lehet neki, pedig ők nem akarnak rosszat és a Szobainasok épp a túlzott szélsőségességük miatt lehetnek sebezhetők. A Zsúrkocsinak egy kicsit több bölcsesség és bátorság kell, és akkor rájöhet, hogy a Szobainasok igenis rendes emberek.

A Rekamiénak fejlett a szépérzéke, ami imponál a színes, mozgalmas dolgokat kedvelő Zsúrkocsinak, és a Rekamié is méltányolja a Zsúrkocsi odaadását és barátságos modorát. Jól mutatnak egymás mellett.

Ha egy Franciaágy ügyes, még ha lomha is, talán mégis ő lehet, aki egy helyben maradásra bírja ezt a kerekes jegyet, bár a Zsúrkocsi néha már émelyeg a Franciaágy édességétől: őnála mindig van némi csiliszósz is, nemcsak pillecukor.

Kedvelik egymást a Hokedlival, de túl gyengék és beszariak ahhoz, hogy ismeretségük elmélyüljön. Dolgozni jól tudnak egymással, de mindig kell valaki melléjük, aki gyakorlatiasabb és nem fél parancsolni, mondjuk egy Dohányzóasztal vagy Szobainas.

A Főnöki bőrfotel gondolkodás nélkül és azonnal dirigálni kezd a Zsúrkocsinak, pozíciótól és rangidőtől függetlenül. A Zsúrkocsi ezt az elején megpróbálja jóhiszeműen tűrni, aztán vagy belebetegedik, hogy korlátozzák cselekvési szabadságában, vagy robban, és lendületből nekiront a Főnökinek, és talán még fel is dönti. Csúnya vége lehet a viszonyuknak.

A Kanapé nagyon értékeli, hogy a Zsúrkocsi könnyed és vicces tud lenni, és jól alkalmazkodik, a baj csak az, hogy a Kanapé meg túl unalmasnak tűnik az aktus jegyűeknek. A Zsúrkocsinak nincs igazából türelme a Kanapéhoz, kivéve akkor, ha a Kanapé spontán hajlamai megnyilvánulnak. Akkor viszont jól meglesznek egymással.

Mint már mondtam, erősen ellenjavalltak a szagos jegyek a számukra. A kritikus pont nem is a szagosok legszélsőségesebb jegye, a Szagelszívó, mert ők inkább a Rekamiéval fojtanák meg egymást. A Zsúrkocsikat inkább az bosszantja, hogy a Szagik képesek őket szemrebbenés nélkül kihasználni, márpedig a Zsúrkocsinak nagy szüksége van arra, hogy szóval is kifejezzék, mennyire méltányolják az erőfeszítéseiket.

A Járóka a korlátaival kiborítja a Zsúrkocsit, aki hosszú távon nem bírja az állandóságot, az egy helyen maradást, ráadásul a középszerűséget sem szereti. A Zsúrkocsiban, mint a Rekamiéban is sok van abból, a főleg művészekre jellemző tulajdonságból, hogy szeretik a felfokozott lelkiállapotokat, az emelkedettséget, az áramlást, a nagyon magas szintű összpontosítást. A Járóka ehhez azonban túl józan, ő mindig megpróbál a felettes énjének kontrollja alatt maradni.

A Pelenkázóasztalok esetében lehet némi remény, mert bennük van némi gyermeki, kedves naivitás, és a fiókjában mindig van valami, amivel lekenyerezhet másokat, ami még akkor is lenyűgözi a Zsúrkocsit, ha a Pelenkázóasztal meg túl passzív és lomha egy nyüzsgő Zsúrkocsinak. Jó haverok lehetnek, de egymás érzelmi igényeit nem tudják kielégíteni.

Az Éjjeliszekrény takarékossága, folytonos vészhelyzetre készülése bosszantja a Zsúrkocsit, ugyanakkor titkon irigyli is, hiszen őróla meg folyton elhord mindenki mindent. Szeretne néha kicsit önzőbb lenni, mint az Éjjeliszekrény. Hosszú távon viszont nem jó a viszonyuk, az egyik nagyon maradi, a másik meg már-már hisztérikusan keresi a változatosságot és egyik sem tud felnézni a másikra.

A Tolóajtós szekrénynek akkora a gravitációja, hogy simán maradásra bírhatja a Zsúrkocsit, aki meg szegény önellentmondásba kerül a biztonságkeresés és a szabadságvágy közé ragadva; vagy mint aki sínek közé esett. A Tolóajtós kellőképpen érdekes, tele minden földi jóval ahhoz, hogy egy kicsit mégiscsak elcsábuljon, azonban a Szekrénynek vissza kell fognia magát, nem szabad kihasználni a Zsúrkocsit, különben az szemrebbenés nélkül odébbáll.

A Fogas túl elvont ahhoz, hogy értelmes társalgás alakuljon ki őközötte és a Zsúrkocsi között, akinek meg kisebbrendűségi érzése van, hogy nem elég magasröptű a Fogashoz. Ráadásul a Fogas nagyon passzív és mindig csak megfigyel, de soha nem kér semmit. Ez rohadtul idegesítheti a Zsúrkocsit.

A Zsúrkocsi, ha összekerül egy Kutyaóllal, akkor sok érdekes kaland vár majd rá, mert a Kutyaól húzza maga után, a Zsúrkocsi meg akkor se tud fékezni, amikor kéne. Nem tud eléggé határozott lenni a Kutyaóllal szemben, aki meg így egyre kevésbé fogja tisztelni. Rövid távon hasznos, hosszú távon nehézkes a kapcsolatuk.

Mivel a Zsúrkocsi utálja a rivalizálást, ezért ha nagy ritkán egymásba botlik két Zsúrkocsi, akkor nem lesz abból összetűzés, hanem inkább összeadják azt, ami van és abból töltekeznek. Kicsit ki is zárják a külvilágot. A Bútorhoroszkópban ritkán van olyan, hogy egy jegy két képviselője igazán hosszú távon képes elviselni egymást, de a Zsúrkocsi az épp ilyen. Kár, hogy mivel folyton másfele rohannak, ritkán kerülnek össze.

Összességében elmondhatjuk, hogyha az illető a Zsúrkocsi jegyében született, legyen tisztában vele, hogy nem kell mindig menekülni, nem kell szorongani. Kicsit legyenek önzők, tartsanak meg valamit mindig maguknak, így nem érzik majd magukat folyton kihasználva, és nem lesz az a kényszerük, hogy  keresnek más terepet, hátha majd ott jobb lesz. Nem, mivel a bútorkör 16 jegye hiába tűnik soknak, mindenütt csak az a 15 másik ismétlődik, és a Zsúrkocsinak soha nem kívülről kell várnia a változást, hanem hagyja, hogy az belülről jöjjön. Nem lesz attól kevésbé népszerű, hogy kiáll végre önmaga mellett.

Válasz írása