márc 15, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Tolóajtós szekrény

„Ódon, ónémet, cifra óra
áll a szekrényünk tetején,
szálló korok bölcs bámulója
közönyösen tekint felém.”

(Kosztolányi Dezső: Ódon, ónémet, cifra óra)

Szép az idézet a szegény kisgyermek panaszaiból, nem? (megjegyzem, Kosztolányi Zsúrkocsi-Fejőgép volt, lásd “Álmos, puha száján csiklandva csorran a lanyha tej.” – A bús férfi panaszaiból. Ragyogó fejőgépizmus.) Idézhetnék még bőven szépeket a Tolóajtós szekrények hangulatáról, de tudom, inkább konkrétumokra van szüksége az olvasónak.

Stabil, nagy, biztonságot adó bútor ez a nagy szekrény. Az a fajta férfi lehet, aki kicsit mackós, mély hangú és egy megviselt idegrendszerű nőt nem megszerez, hanem“begyűjt”. Bár mondhatjuk rájuk, hogy “drabális állatok”, valóban, de legalább a Tolóajtós az egyik legkiegyensúlyozottabb jegy a bútorkörben. Még fiatalon sem az a lázongó, nagyképű típus, hanem szemlélődő, sokat olvasó, nagy tudású és nem utolsósorban takarékos jegy!

A Tolóajtósnak van egy régimódi bája, ha nő ha férfi, ad az illemre, tudja mi az a kisztihand, ismerik az illemet, tudnak magázódni, önözni, sőt, nekik ez nagyon is jól áll. Egy Bárszék az mindenkit élből letegez, egy Főnöki bőrfotel meg személyjelek nélkül egyszerűen csak utasít. De a Tolóajtósnak fontosak a gesztusok, a rituálék. Ő az a típus, aki látszólag nem mutatja ki érzéseit… de a többiekét igenis hogy azonnal felismeri. Ő az, akiből ki kell húzni dolgokat, de ha van bátorsága az embernek elfordítani a kulcsukat, akkor bizony kiderül, hogy mennyi kincse is van. A Tolóajtós konzervatív, családszerető. A szexben nem ő az akrobata, viszont kitartó és nagyon jó a megtermékenyítő/megtermékenyülő képessége. Az Éjjeliszekrényhez hasonlóan elég fontos számára az otthon és a reprodukció.

Karrierútja egyenes, és mint az Éjjeliszekrényé, kötődik a pénzhez. A megtakarítások bajnoka, de nem szereti a kockázatot, államkötvényt vesz, nem tőzsdézik. Tényleg kicsit olyan mint a kisebb tartalmas jegy csak nagyban, csakhogy a Tolóajtós büszke, nagyon büszke. És nem szeret tökölni úgy, mint az Éjjeliszekrény. Jó kiállású és rühelli a nagypofájú mitugrászokat. Csendben tűr, aztán lekever egy akkora maflást, hogy mondjuk egy Pelenkázóasztal fél másodperc alatt azonnal ledobja a pelenkát és felköti a gatyát. A Járókákra jellemző makarenkói pofon neki is gyakori eszköze, de nem annyira rugalmas pedagógusnak, nevelőnek. Inkább tudós, mintsem tanár.

Nehezen alkalmazkodik a technikai újdonságokhoz és fejét csóválja a divathóbortokon. Ha nemesi származású, képes előkaparni a családi címert és levélpapíron, pólón viselni. Igen, valahol ódivatúak de ez kellemes ellenpont a mai idegbajos világban. Érdemes odafigyelni, ha megszólal, mert két félmondattal új utakra terelheti az embert. Persze olykor görbe tükörben láttat és előfordul, hogy kiakasztja hallgatóságát. Meggyőződései erősek és nem mindig tapintatosan fejezi ki őket. Tudja ő, hogy milyen a másik, de nem tud egyszerűen “túl kedves” lenni, urambocsá bazsalyogni. Az számára kicsinyes, alsóbbrendű, ő nem tud hízelegni és dicséretei is visszafogottak.

Kicsit igazságosztó szerepben tetszeleg, vagy afféle középkori lovagként. De épp azért, mert olyan rugalmatlan, nagyon sokak szemében ellenszenves lehet. Mivel nem menekül el mint egy Zsúrkocsi vagy bújik az asztal alá mint a Hokedli, sokszor konfrontálódik másokkal.

Könnyen hízik és elsősorban felsőtestre, kissé falánk. A légies elegancia sem az ő stílusuk.

Ha Csőgörény a kiegészítő jegye, akkor sajnos tényleg villámgyorsan porig aláz másokat, nem szarozik. Viszont bátor és egy munkahelyen engedelmes dolgozója feletteseinek.

Vastüdővel párosítva igazi igavonó barom de valami iszonyatosan konok és makacs, útálja a változásokat. Kissé lefárasztja az embert.

Körfűrésszel párosítva maga a görbe tükör. Minden szögből mást mutat és átvágja az embert. Sokoldalúan érvel és maga alá gyűr.

Szemétledobóval együtt igazi guberálóbajnok: a tárgyak nagyon fontosak neki, viszont mindent de mindent benyel, nagyon hallgatag típus. Igazi Marlboro man, aki magányosan csatangol a pusztában, utolsó cowboyként.

Rotációs kapával együtt szigorú, de hatékony. Nagy tudású, emberséges tanár bácsi, de időnként megvillantja a nádpálcáját is.

Kenyérpirítóval néha idióta módon konzervatív, és olyan beszólásai vannak, amik kiviszik a falat. Képes a Halotti Beszéd szókincsével is káromkodni.

Kombájnnal? Ha olyanja van, akkor zsírparaszt. Ha nem, akkor viszont kedves, valóban, a földi örömök, az egyszerűség megszállottja. Aki szereti learatni az élet javait, nagyzolás nélkül.

Mosógéppel igazi stabilizáló erő. Nagyon megnyugtató a jelenléte, jó lehet papnak vagy pszichiáternek.

A Fejőgép sokat lágyít rajta, nem olyan karakán, passzívan erőszakos, hanem alkalmazkodóbb, a változó helyzetekből is kihozza a legjobbat.

Hogy kikkel jön ki jól?

A nem túl erőszakos jegyekkel, ugyanakkor jobb, ha a másik fél kissé aktívabb, színesebb egyéniség, erre és az új ingerekre azért szüksége van a Tolóajtósnak.

Szagos jegyek közül a Szagelszívó elég erős egyéniség, az egyik beakasztja magának a dolgokat, a másik beszippantja. Olykor egymás energiáját. Nem jó párosítás.

Viszont a Járókával harmonizálhat, hiszen mindketten négy/két lábbal állnak a földön, és a Járóka nagyon elfogadó. Kicsit unalmas párost alkotnak a kívülálló számára, otthonülők, de jól megvannak együtt.

Viszont az infantilis, subidubis Pelenkázóasztal az ízetlen tréfáival csak felbosszantja a Tolóajtóst.

A Kutyaól hosszú kóborlás után megtalálhatja az otthonát a Tolóajtós Szekrénynél, ráadásul csevegnie sem kell sokat. A Tolóajtós nagyon sokra tartja a Kutyaól lojalitását; időszakos elcsavargásait, kirohanásait is megbocsátja, hiszen tudja, hogy a Kutyaól igazán hűtlen hozzá úgyse tud lenni.

A segg-hely jegyek közül nagyon éles ellentétbe kerülhet a Főnöki bőrfotelekkel, ez az igazi ellentétpárja. Az egyik aktívan, a másik passzívan erőszakos. Mint Széchenyi és Kossuth. Az egyik visszafogott reformer, a másik nem bánja, ha vér folyik. Nagyon nehéz dűlőre jutniuk.

A Kanapéval viszont jól mutat, de ahhoz bizony ki kell nyitniuk magukat mindkettejüknek, különben viszonyul dögunalomba fullad.

A Hokedlit könnyedén maga köré zárhatja a Tolóajtós szekrény, aki legyen akármilyen magányos kóbor lovag, fegyverhordozót azért szeretne maga mellé, a Hokedli pedig ideális lehet erre a szerepre. Legyen óvatos a Hokedli, különben egész életére a Tolóajtós szolgája maradhat.

Az aktus jegyekkel alapvetően ellentétes a viszonya, bár az aktusok mozgékonysága jó hatással lehet a Tolóajtósra. Egy idegbajos Zsúrkocsit megnyugtat, leállít. Viszont a Zsúrkocsinak tudnia kell, hogy a Tolóajtós szekrény nem hűtőszekrény, így nem csak arra használhatja, hogy töltekezzen belőle, a Zsúrkocsi önkéntelenül is kihasználhatja, aztán továbbgurul, illetve a Tolóajtós is leehet róla mindent, aztán elhajtja.

A Rekamié hisztijeit nehezen tűri a Tolóajtós és valljuk be, a Rekamiénak nincs türelme megvárni, amíg a Szezám kitárul, neki minden kell és azonnal és mindig. A Tolóajtós kimért bókjait nagyon keveselli.

Viszont a Franciaággyal tökéletes társak lehetnek a hálószobában, hosszú kapcsolat és kötelező érvénnyel legalább két gyerek, mert anélkül fabatkát sem ér az egész.

Viszont az élvetegekkel megint nehéz dűlőre jutnia, hiszen egy Szobainasnak még csak-csak odasóz ha az épp önkínzó kedvében van, de hogy a lovaglópálcát kiadja a kezéből…na azt nem. A Tolóajtós nagyon hagyománytisztelő és nem bírja a Szobainas szeszélyeit, szélsőséges érzelmi csapongásait.

A Bárszéket meg leveri egy mozdulattal, hogy az a kákabelű mit merészel beszólogatni. Iszákos senkiházinak tartja a Bárszéket, aki képtelen a felelősségvállalásra és túlspiláz mindent. Ha a Bárszék megtanul fejet hajtani egy kicsit, akkor még lehet közük egymáshoz.

A Dohányzóasztal azért kissé higgadtabb és mivel nem olyan szélsőségesen társaságbolond, mint a Bárszék, de azért nyitott és vidám természetű, segíthet megnyílni a szekrénynek, hogy hasznosítsa azt, amit begyűjtött. Termékeny kapcsolat lehet, ha a Dohányzóasztal a káros szenvedélyeket nem viszi túlzásba. Mindketten igazi ínyencek.

Tartalmasok közül sajnos a Fogast nehezen érti meg, bár egy intelligensebb Tolóajtós méltányolja karcsúbb, légiesebb társa szellemi irányultságát. De inkább nem. A spanglibűzt meg aztán végképp nem tolerálja a naftalinszagú szekrény.

Éjjeliszekrénnyel majdhogynem rivalizálásba fullad a viszonya, ugyanis mindkét jegy hajlamos a makacsságra és az elzárkózásra. Bár az Éjjeliszekrény gyakrabban és könnyebben enged, de inkább ne a Tolóajtósok felé nyisson, hanem más jegyek irányába.

Két Tolóajtós, na az olyan, amikor nem történik semmi. Egymással szemben állnak és kész, arra várnak, hogy a másik mozduljon.

A Tolóajtós élete nem mindig változatos, de ha ügyel a koleszterinszintjére, és toleránsabban viselkedik más jegyekkel, nem morog mindig magában, maga ellen fordítva a feszültséget mely szívbetegség forrása lehet, akkor hosszú és gazdag élete lehet. Nem kell, hogy ácsingózzon mások színes, mozgalmas történései után, ő így jó ahogy van, legfeljebb gyakrabban kéne megnyílnia, kifejezni érzéseit és igen, bevallani hogy ő, aki mindig mindent begyűjteni szeretne, és hogy hajlamos az irigységre. Nem kell mindig mások hibáit ábrázolni, hanem békéljen meg saját esendőségével és akkor környezetének éke lesz, mint az ónémet cifra óra aki sok mindent lát és túlél.

Válasz írása