márc 25, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Ha rajtad csattan a Szobainas…

„S már jó Balsors lovag ismét lovára szállott
és tovább ment, de még intett s visszakiáltott

(ma is bennem remeg e zúgó riadás):
»Csak először vagyok Irgalom, úgy vigyázz!«”

(Paul Verlaine: Álarcos jó lovag)

A Szobainas kemény. A neve alapján azt sejthetnénk, szubmisszív, szolgáló típusú karakterek tartoznak ide, de ez tévedés. Illetve részben az. A Szobainasok ugyanis kíméletlen szélsőségességükben tűnnek ki a többi bútorjegy közül.

A jegy szülöttéről világos, hogy remekül tud öltöztetni és vetkőztetni, de általában az egyik jóval kedvesebb neki. És a helyzet még sokkal bonyolultabb ennél, hiszen az e jegyben születettek nagyon markánsan különböznek egymástól bizonyos törésvonalak mentén. Az a közös bennük, hogy a világuk fekete és fehér, árnyalatok nélkül, az viszont egyéni, hogy ki hogyan osztja fel a sajátját. Ez a derék élveteg például vagy egyáltalán nem káromkodik, mert visszataszítónak tartja, vagy sportot űz belőle és még büszke is nyelvművelői tevékenységére. Mindenből valamelyik végletet választja, de azt megrögzötten. Saját megingathatatlan elveinek a rabja, de nem kell feltétlenül nagy erkölcsi missziónak lebegni a szeme előtt, anélkül is gyakran teszi túl magasra a mércét saját magával és másokkal szemben is. Épp annyira hajlamos kirekesztettnek érezni magát mint mindenkit elmarni maga mellől, mondván, hogy leverik a lécet, sőt, néha igazából elégedetlenségében önmagát is elküldené a francba ha nem lenne kénytelen együtt élni legalább saját magával. Könnyű belátni, hogy ebben azért van néhány gombóc tragikum.

Ami tehát közös bennük, akkor ez az erőszak, amit vagy maguk, vagy a környezetük ellen tanúsítanak. Dominánsak és szubmisszívek is lehetnek, szadisták vagy mazochisták, nem igazán van köztük, aki a szituációhoz alkalmazkodni tud. Az empátia-skill pontjaik viszonylag alacsonyak, és nem tudják átérezni mások helyzetét: vagy nem értik, mit hisztizel, ha összedőlt a ház, amiben laktál, vagy napokig aggódnak miattad mert megemlítetted, hogy nem találod egy fél pár zoknidat. Vagy túlérzékenyek, vagy érzéketlenek.

A Szobainasok általában egyenes emberek, mondhatni, szeretik a meztelen igazságot. Míg a Fogasok inkább cifra tanmesékkel állnak elő, hogy tanítsanak, a Rekamiék pedig megkeresik mindenben a jót, mert nem tudnak negatív dolgokat közölni, addig a Szobainasok minden szépítés nélkül kiköpik a bennük megszülető gondolatot, és cseppet sem érdekli őket, hogy megbántanak-e vele. A Szobainas férfitól például sose kérdezd meg, hogy csinos vagy-e: ha annak talál, akkor már úgyis mondta, ha pedig nem mond semmit magától, akkor nem akarod hallani, amit mondana. Nem fog a kedvedért hazudni. A jegy szülöttei kiváló sokkterapeuták lehetnek. Az őket érő kritikákkal szemben azonban roppant érzékenyek. Azt ugyan soha nem értik, a másik miért sértődött meg az igazságon, amit ők kinyilatkoztattak, ezzel szemben viszont törékenyek, akármennyire próbálják leplezni ezt. Általában a kiegészítő jegyek függvényében reagálják le az őket ért sérelmeket, a Mosógép például azonnali tisztázásért kiált és felpörög a centrifugája, a Csőgörény szókincsének legmélyebb bugyrait tárja fel, a Vastüdőt pedig két hétig nem lehet szóra bírni, de egy biztos: a sértett Szobainas feltűnő.

A Szobainasok sem szeretnek tehát meztelenek lenni az igazság reflektorfényében, inkább elrejtőztetik igazi énjüket, a világ pedig, valljuk be, partner ehhez. Mivel nagyon nehéz kiismerni őket, a többiek a könnyebb megértés végett rengeteg sztereotípiát aggatnak rájuk, szinte beskatulyázva a Szobainasságot. Így aztán tündér nagymamáktól, büdös bunkókon, örökké morcos tahókon át és a szadista állatokig terjedő széles skálán tartják őket számon a többi bútorjegy képviselői. Pedig azért valahol ők is emberek.

Kapcsolatban a Szobainasok lehetnek iszonyú prűdek vagy perverz állatok, és vagy feladják magukat, hogy mindenben alkalmazkodjanak a másikhoz, vagy partnerüktől várják el ugyanezt. Ha alkalmazkodnak, akkor azt eszik és isszák, amit a másik, és a programokra is csak bólintanak. Ha nem, akkor a másiknak kell megtanulnia például, hogy a béke érdekében Nyugat felé fordítsa a fogkefék fejét, és hogy az ideális szelet kenyér 12 milliméter vastagságú, és egyáltalán, hogy mindent tartson pedáns rendben, vagy pont ellenkezőleg, ne avatkozzon bele a Szobainas gondosan felépített kuplerájának organikus burjánzásába.

A környezetük amúgy nagyon elárulja őket, hiszen nem kedélyállapotot tükröz mint a Rekamiénál, a tisztaság pedig nem egy gondoskodó fél jelenlétére utal mint egy Pelenkázóasztalnál, de nem is képmutatásból csinálnak rendet, ahogy a Főnöki Bőrfotelek vagy a Bárszékek. A Szobainas lakása mindig olyan mint maga az ember, egy rumlis Szobainastól már azt is megtiszteltetésnek vehetjük, ha a kedvünkért ösvényt vág a padlóját borító mindenségbe, hogy tudjunk közlekedni nála, ha pedig rendet találunk, az bizonyára nem miattunk van.

A Szobainasok szélsőséges jellemén igazán sokat ránthatnak a kiegészítő jegyek valamelyik irányba.

A Csőgörény Szobainas az például ordenáré. Tipikus agresszív kismalac, leginkább támadásra betárazva, de ha jól a mélyére nézünk, megpillanthatjuk benne a szívszaggatóan szeretetreméltó karaktert. Csak nem sokáig.

Vastüdővel kiegészülve olyan karakterré fajulhat, aki véresen komolyan veszi saját magát, legyen akár bölcs akár nagyon hülye. Ha ráadásként térítésbe is kezd, igazi botrányhős lehet, aki mellbevágó őszinteséggel taglalja nézeteit, és azért csak jelképesen akasztják fel, mert szökésben van.

A Szobainas-Körfűrész az roppant veszélyes. Mint John Kramer a Fűrészből. Extrém őszinteséggel és igazságszeretettel van megáldva vagy megverve, úgyhogy nem érdemes előtte rossz passzban mutatkozni. Amíg azonban elnyerjük a tetszését, nagyon gondoskodóak és előzhékenyek lehetnek.

A Szemétledobó kvintesszencia sokat finomít rajta, szinte biztonsági szelepként működik. Jóval stabilabb karakter így az átlagos Szobainasnál, de ha robban, annál nagyobbat szól.

A Szobainas-Rotációs kapa igyekszik ráerőltetni a környezetére nézeteit, és amíg ez konstruktív, igyekezzünk lépést tartani vele. Ha nem, akkor futás. Megállítani nem lehet, aki megpróbálja, az csúnyán fel lesz szántva.

A Kenyérpirító csempészhet bele némi gyermeki bájt és romantikát, de inkább úgy képzeljük el, mint egy habos cappucinóját pillangós csészéből szürcsölő fenevadat: próbálkozhatunk a szelídítéssel, csak tudjunk gyorsabban szaladni nála.

Ha a Szobainas még Kombájn is, akkor minél közelebb vagy minél távolabb helyezkedjünk el hozzá képest. Agresszív jegy agresszív kiegészítővel, az extrém sportok szerelmeseinek. De akit az anyósülésre enged maga mellé, annak nincs mitől félnie. Egy ideig legalábbis.

A Szobainas-Mosógép lényegesen kiegyensúlyozottabb a többi Szobainasnál, végletes világa legalábbis nem billen el oly’ egyértelműen sem a jó, sem a rossz irányba. Szereti a tiszta ruhát, a tiszta beszédet, a tiszta egyensúlyt és a tiszta harmóniát, a dühe pedig fékezett habzású.

Fejőgéppel megfej(el)ve tökéletes igazságosztó-megmondóembert kapunk, aki addig nem száll le egy témáról, amíg megbánás tanúsítása után teljesen meg nem semmisültél. Megosztó karakter, sokan isszák a szavait, míg mások nevének említésétől is arcidegrángást kapnak.

Könnyen beláthatjuk, hogy a Szobainasok nem egyszerűek, a velük való együttélés pedig pláne nem az. Tulajdonképpen extrém sportnak is lehetne minősíteni, de vannak, akik kifejezetten kedvelik az izgalmakat és a kihívásokat ebben a beszürkült világban. Csak az anyukájuk aggódik többet. Pláne ha Vastüdő. Na de ne kanyarodjunk el, lássuk a lényeget!

Szagelszívó és Szobainas… Nem is rossz, sőt! A Szagelszívó szeret mártírkodni, amit mi sem táplálhat jobban, mint ez a szélsőséges jegy. Ha a Szobainast nem épp a szadistoid kategóriából szalajtották, akkor is jól megértik egymást, hiszen a Szagelszívó szíve szerint a domináns fél szeret lenni.

A Pelenkázóasztallal már nem ilyen jó a viszonya, hiszen ennek a kis Szagosnak feltétel nélküli, odaadó gondoskodásra van szüksége, ostorcsattogtatás nélkül, amit nem úszhat meg egy Szobainas mellett, akit, bár az odaadás megvan benne, kifejezetten idegesít a gyerekes viselkedés.

Járókával… Hát, velük változó. A Szobainas ritkán viseli jól a korlátozó szeretetet, de a Járókák szabálykövetése és egyenessége valahol imponál neki. Egészen jól kijöhetnek egymással, és csodálatosan kimunkált napirend szerint élhetnek, ami csak a környezetüknek furcsa, nekik nem. A túl agresszív Szobainas viszont egy Járóka mindig ki van téve a veszélynek, hogy fejbedobják egy csörgővel vagy valami zenélő gyerekjátékkal.

A Kutyaól és a Szobainas összeillik, mert egyik jegy képviselői sem riadnak vissza a meghökkentő megoldásoktól, valamint szeretnek a dolgok végére járni. Hatékony, szenvedélyes, ám néha túl erőszakos párost alkotnak, azonban fontos, hogy a Szobainas mindvégig megőrizze a tekintélyét a Kutyaól előtt.

A Kanapé társasági pörgése akár jót is tehet egy Szobainasnak, csak azt nem viseli el, ha Segg-hely párja átjáróházzá, netán tömegszállássá változtatja a családi otthont.

Egy Főnöki bőrfotellel abszolút egyenrangú felek lehetnek. Két keményvonalas, szélsőséges, szabálykövető jegy. Időnként dúlhatnak hatalmi harcok a kapcsolatban, mert ha a Szobainas épp nem az a szubmisszív típusú, akkor időnként ki kell találniuk, ki a vezérigazgató, viszont bármi is legyen a végeredmény, azt emelt fővel viselik. Ez náluk játék.

A Hokedlit élből ledominálja ugyan a Szobainas, de ez mégsem jelent akkora bajt: a Hokedli ilyenkor hasznosnak érzi magát, és végre biztonságot talál valaki mellett. Időnként persze próbál a sarkára állni és megpuccsolni a Szobainast, de nem elég bátor ahhoz, hogy elszakadjon tőle.

A Franciaágy örömében sikongat, ha talál valakit, akinek akkora a szeretetéhsége mint egy Szobainasnak. Mivel ő maga roppant stabil és tartózkodik a szélsőségektől, nem jelent negatív ingert a Szobainasnak, akinek ily módon nincs mibe belekötnie. A Franciaágy pedig jól viseli társa megingásait.

Ha a sors egy Rekamiéval hozza össze, ott már lehetnek konfliktusok. A narcisztikus aktusjegyet semmi sem borítja ki annyira, mint az, ha társa nem rajong érte, a Szobainas márpedig nem az a rajongó típus. Ő konfliktushelyzetben szeret bizonyítani, akkor viszont olyan erélyesen lép fel, hogy a Rekamié egy időre feltöltődik vele.

Amennyiben nem old kereket az első másodpercben, a Zsúrkocsi jó társa lehet a Szobainasnak. Egyikük sem kedveli a rátukmáló jellegű szeretetet, és még jól ki is egészítik egymást: a Zsúrkocsi megeteti a Szobainast, a Szobainas levetkőzteti a Zsúrkocsit. Jól van ez így.

A Bárszék néha megkapja a magáét a Szobainastól, de annál jobb, mert lesz mit mesélni a haveroknak a krimóban. A Bárszék élményközpontú, az izgalmakat keresi, és mint mondtam, Szobainassal együtt lenni extrém sportnak minősül. És még csak ki sem kell mozdulni hozzá a lakásból.

Ha a Szobainasnak van gyenge pontja, az a Dohányzóasztal. Mert az nem Franciaágy, hogy keblére ölelje és csokival és papírzsepivel kínálja a Szobainast, aki az életének aktuális drámáitól szenved, hanem csak ül pöfékelve és várja, hogy vége legyen. Ezzel épp annyira kiborítja, mint a Szobainas a Rekamiét.

Egy Tolóajtós szekrény és egy Szobainas nem fér meg egy csárdában, eleszik ugyanis egymás kenyerét. Az egyik mindig haszontalannak érzi magát a másik mellett, ráadásul a Szobainas elaprózza azt, amit a Tolóajtós nagy tételben szeret csinálni. Egy ideig mehet a huzavona, de általában nincs jó vége.

A lelkizős Éjjeliszekrény jobb, ha nem teszi ki érzékeny lelkét egy Szobainasnak. Az ugyanis, akármilyen jó szándékú legyen, képtelen vigyázni az ilyesmire. A Szobainas nem Fogas, hogy filozofikus, lelkizős, érzelgős témákkal lehessen ostromolni, és nem is kér segítséget, ha baja van, így az Éjjeliszekrény haszontalannak érezheti magát mellette.

A Fogassal megint csak túl hasonló dolgokra pályáznak ahhoz, hogy mindkettőjüknek elég legyen. Ráadásul egyikük földhöz ragadt, másikuk elszállt. A Szobainast a vetkőztetés érdekli, míg a Fogast az ismerkedés, és ilyenformán ez a Tartalmas jegy túl sok emberrel kerül kontaktusba, a Szobainasnál viszont túl szűk a határ.

Két Szobainas jól kijöhet egymással, főleg, ha különböznek. Akkor olyanok, mint a jin és a jang, tökéletes harmónia lehet köztük.

A Szobainasoknak azt tanácsoljuk, próbálják megközelíteni mégis a gyűlölt arany középutat, hiszen az nem feltétlenül egyenlő a középszerrel és az általuk oly’ lenézett kispolgári megalkuvással. Nagyban megkönnyítenék életüket, ha észrevennék azt, hogy mennyire szerethetőek. És azt, hogy ezt már mások is észrevették.

Válasz írása