márc 4, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Kutyaól? Csont nélkül!

„Veszett kutyák kergetik a farkukat
Ugyanúgy körbe-körbe
Ahogy én szállok be hajnalban
Az utolsó török körbe


Megvakulok a fényben
Megsüketülök a zajban
De nem érdekel, voltam már
Sokkal nagyobb
Sokkal nagyobb bajban”

(Tankcsapda: Voltam már bajban)

Ennek a bútorjegynek csakugyan van valami köze a benne élő kutyához – de helytelenül járunk el, ha kutyába sem veszünk olyasvalakit, aki egyszerre szagos és tartalmas. A Kutyaól többnyire valóban hűséges, lelkiismeretes és családcentrikus, de nem árt az elővigyázatosság: a látszat ellenére valahol mélyen mindig kiszámíthatatlan, és erre gyakran csak akkor jössz rá, amikor már meglepődtél.

No de ne vágjunk ennyire elébe a dolgoknak. A Kutyaól tűzoltó és katona, és vadakat terelő juhász. Felelősségteljes feladatok kellenek neki ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, különben csak pörög, kergetve a saját farkát, vagy leül egy sarokba és úgy marad. Jó esetben kitűnő családfenntartó és önkéntes, viszont érdekesen egyensúlyozik más(ok) és saját maga szolgálatának határán. Jellemző, hogy szüksége van egy Nagyon Fontos Személyre vagy egy Szent Célra (esetleg mindkettőre), amelynek fáradhatatlan odaadással rendeli alá magát, de meglehetősen számító és önző is tud lenni – ezt bizonyára evolúciója azon korai szakaszaiból hozta magával, amikor még farkasodú volt.

A Kutyaól nagyon territoriális lény. Olykor-olykor elfogja a csavargási vágy, de alapvetően a szeretteit, birtokát és tulajdonát védi és ehhez ragaszkodik – a Járókához hasonlóan ő is hajlamos arra, hogy a szeretett/óvott lény és a tulajdon fogalmait alkalomadtán jól összemossa; de a Kutyaól, ha sértve érzi magát, a látványosan durcás sztrájkon kívül azért igény szerint jelentős agresszióra vagy egyéb, a „maga módján” problémamegoldó aktivitásra is képes. A nagyobb kapacitású Kutyaólat sokoldalúsága és határozottsága többek között ideális középvezetővé vagy politikussá teheti: ügyesen tudja terelgetni a kisebb-nagyobb reá bízott nyájat, ugyanakkor a nagyfőni előtt lehengerlő őszinteséggel csóválja a farkát és még az újságot is behozza neki. Némely elbűvölő külsejű példányokat pedig szinte kizárólag ezért a csillogó, tágra nyílt szemű és lihegő szeretetért értékelnek – de közben az ember valahol, mélyen érzi, hogy azért más ez, mint mondjuk egy Hokedli naiv odaadása.

De mielőtt túl negatív képet festenék róla: hacsak nem romlott el valami nagyon korán, a Kutyaól jegyű személy általában tényleg csupa szív, derű és az élet egyszerű szépségeit is értékelni tudó lélek; csak hát ahhoz, hogy ez kiderüljön róla, gyakorlatilag a „családjába” kell tartoznunk, vagy azon lények közé, akikre vigyáznia kell. Egyéb idegenekkel szemben gyakorta bizalmatlan, még ha ez nem is mindig látszik rajta. Azt nem állítanánk, hogy színészkedik, a Bárszék vagy a Rekamié túlzott teatralitása vagy az Éjjeliszekrény titkolózási mániája legalábbis távol áll tőle – inkább az állandó gyanakvás készteti óvatosságra. Pedig a veszély, ami fenyegeti, általában nem a külvilág felől les rá: sajnos hajlamos arra, hogy akit egyszer már a bizalmába fogadott, az bármilyen baromságba belerángassa; sőt, gyakran akkor is kitart szerettei mellett, ha azok gyalázatosan bánnak vele. Ez esetben viszont közben olyan látványosan szenved, hogy még egy Rekamié is tanulhat tőle könnyfakasztó mártíromságot.

Ha le akarsz venni a bázisáról egy Kutyaólat (ami szinte már önmagában perverzió), legjobb, ha prezentálod, mennyire összecsaptak a fejed fölött a hullámok, és maga alá temetett a lavina – ha minden jól megy, hamarosan kiás, összenyal, megmelegít és még forró rumos teát is kaphatsz egy vöröskeresztes hordócskából.

Egyébként, ha csak nem pl. Csőgörénnyel párosul, nem kifejezetten keresi a mocskot. Inkább arról van szó, hogy ha szagot fogott, akkor teljesen mindegy neki, hogy az út egy báltermen vagy egy szennyvízcsatornán keresztül vezet. És az is, hogy bárki más mit szól mindehhez.

Ez többnyire nagyon intelligens bútorjegy saját kettősségét, illetve szagát is érzi ám; az angol humor, a morbid viccek és a cinizmus gyakorta barátai. Ez is jól jöhet a nehéz percekben. Párnak pedig főnyeremény: ha valaki képes elviselni a Kutyaól önzetlenül önző, féktelen és túlzott ragaszkodási kényszerét (egyébként e tekintetben is „nevelhető”), akkor egy életre szóló társsal számolhat.

Nos a Kutyaól-Csőgörény pont az, aki érett korára is lelkesedik a szennyvízben való pancsolásért, és a legintenzívebb kipárolgású jelek a legjelentősebbek számukra. Mindegy, mi folyik vagy bűzlik itt, ő a legnagyobb érdeklődéssel fogja belevetni magát a sűrűjébe.

Vastüdő kvintesszenciával a legmakacsabb dog, aki csak csontján ülhet és a betolakodókra moroghat. Magának való és mogorva alak, de ha szövetséget köt valakivel, akkor ő lehet az a pont, amelyen állva a világ is kimozdítható a sarkaiból.

Ha Körfűrésszel egészül ki, a Kutyaól igazi vérebbé válik. Önfegyelem nélkül játékos, és macskaszerűen hűtlen is lehet, de ha kondicionálva van, akkor egy örökké csőre töltött nukleáris rakétavető.

A Szemétledobó a Kutyaól alapvető szolgálási hajlamát igazi önfeláldozási kényszerig fokozhatja; ugyanakkor ez a variáns beleeshet abba a hibába, hogy csak addig érdekli valaki, amíg az halálos válságban van, és megkönnyebbülésre vágyik.

A Rotációs kapa e sokoldalú alapjegy vadászösztönét erősíti fel. Ebben a társításban a leghajlamosabb a csavargásra és hosszabb hajszákra, azonban aki tudja tartani vele az iramot, felfokozott tempójú tempójú utazásokra számíthat ugyan, de egy megbízható társsal.

A Kenyérpirító egy undorítóan szeretetre méltó döggé teheti a Kutyaólat, aki bármit megtehet, mégsem lehet rá haragudni, mert annyira kedves és szívderítő.

A Kutyaól alighanem akkor a legkutyaólabb, ha Kombájnnal párosul. Olvasd el még egyszer az alapjegyről leírtakat és emeld a hetedik hatványra. Ha nem tartozol a gazdaságához, és nem is szeretnél, nagyon gyorsan el az útból.

A Kutyaól-Mosógép egy önellentmondással teli személyiség: benne szólal meg leginkább a lelkiismeret és a valódi önzetlenség, a birtoklási vággyal és saját személye fontosságának vágyával hasonló mértékben. Ez a kombináció valójában örök rejtély, a maga energikus, de hasadt módján, és számtalan alfaja lehet.

Ha Fejőgép a kiegészítő jegye, az alapjában derűs és egyszerű örömöket előnyben részesítő Kutyaól kissé hedonistává válhat: nem annyira birtoka és gazdája állandóságát, hanem inkább a pillanatnyi élményt értékeli. Aktus jegyek előnyben.

Furcsa, de a Kutyaól és a Szagelszívó viszonya a kölcsönös szagosság ellenére elég rossz, hiszen mindkét jegy magának követeli a főfogást akkor is, ha az a püspökfalat mindenki más számára nagyon büdös. Ne eresszük össze őket, akkor nem lesz gond.

A Kutyaól és a Járóka is szereti magának kisajátítani a dolgokat és a hős szerepében tetszelegni. Bár a Kutyaólak ezt látványosabban teszik. Ha egymás kellé kerülnek, akkor nem engedik a másikat moccanni, és ez így nagyon nem szerencsés.

A Pelenkázóasztal és a Kutyaól remek partner egymás számára, hiszen mindkét jegy képviselői szeretnek beletapicskolni a sárba, aztán kergetőzni egy jó nagyot. Harmonikus párosítás, bár a külvilágnak néha furcsák.

A Kanapé megadja a Kutyaólnak azt a meghitt környezetet, ahol kilihegheti magát; mindkét jegy hajlamos a hirtelen felindulásból elkövetett eszetlenségek elkövetésére, úgyhogy nem unatkoznak egymás mellett.

A Főnöki bőrfotel automatikusan láncra veri a Kutyaólat, aki hűen szolgálja felettesét, de hosszú távon a Kutyaól szabadságszeretete viharos szakítást eredményezhet.

A Hokedliket a Kutyaólak lendülete túlságosan magával rántja a dzsuvába, ugyanakkor a Kutyaólak alapvetően egyenes jellemek, és nem akarják kihasználni a Hokik gyengeségeit.

A Franciaágynak visszatetszőek a Kutyaólak időszakos kirohanásai és piszkos megoldásai, de a Franciaágyak annyira megbocsátóak, hogy ez nem lesz akkora gond kettejük viszonyában. És a Kutyaólak hűségét igen nagyra tartják.

A Rekamiék valahol rokon lelkek (ugye Madame Recamier miatt is, aki Kutyaól napon született) a Kutyaólakkal, és ki is egészítik egymást. Feltéve, ha Kutyi valami kellőképp elegáns fajta, különben a Rekamié csak aranyosnak tartja, de sosem fogja egyenrangú társként kezelni.

A Zsúrkocsik és a Kutyaólak remek kalandokat élnek át együtt, de talán épp ez a baj is. Hogy folyton egymást rángatják ide-oda, és egyiküknek sincs ereje megálljt parancsolni, ez pedig hosszú távon a kapcsolat kifáradását eredményezheti.

A Bárszék fölényesség mögé rejtett ingatagsága és mindent relativizáló hajlama nagyon dühíti az elvhű Kutyaólakat, akik a kevés, de erélyes beszédnek hisznek inkább. Nem értik meg egymást.

A Dohányzóasztal barátságos és elnéző típus, aki kedveli a könnyen lelkesedő, farkat csóváló Kutyaólat, bár inkább a kisebb lábú, nyugisabb ölebeket, akikkel nem kell egész nap kódorogni.

A Szobainas ideális társa lehet a Kutyaólnak, már amennyiben nem hajítja el játék közben a lovaglópálcát is. Ha ez ugyanis megtörténik, akkor többet ki nem szedi a Kutyaól szájából, és onnantól kezdve neki kell őriznie még a házat is.

A Tolóajtós szekrény alapvetően nyitott a Kutyaól irányába, csakhogy a Kutyiknak ez kevés. Neki aktívabb társ kell, aki ugyanakkor nem fél kimutatni a gyengeségeit is.

A Fogas nehezen értékeli a Kutyaól gyakorlatias megoldásait és az agyára megy, ha a sáros mancsaival behordja a mocskot. A Fogas lelki és fizikai értelemben is tisztaságmániás, így nem sok jóra számíthatnak egymástól.

Az Éjjeliszekrények is szeretnek megmenteni másokat, de ők a rumos hordós, nyalogatós megoldásokat nem tartják elég elegánsnak. Folyamatosan egymást méregetik a Kutyaóllal érdemi együttműködés helyett.

Két Kutyaól, ha nagy ritkán egymásra talál, nehezen mozdul egymás mellől, ugyanakkor könnyen összeveszhetnek azon, hogy ki a domináns. A Kutyaól alapvetően régimódi, és hisz a klasszikus férfi-nő szerepekben.

Kutyaól jegyűből van a legkevesebb a Bútorhoroszkópban, ennél fogva szerepük különleges. Bár születésnapjukat az év legrosszabb napjaként tartja számon a hagyomány, azonban a Kutyaól jegyű emberek már korántsem ilyen szörnyűségesek. A Kutyaól jegyűek ugyanis a maguk kis önzése és piszkolódása mellett azért hűséges, korrekt és szavatartó emberek, akik szinte bármikor kaphatók egy kis bohóckodásra, érdemes azonban az éles fogaikat ritkábban használni: sokszor elég a mérges ugatás is, hogy elriasszák a Gonoszt, nincs szükség vicsorgásra.

Válasz írása