márc 28, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Itt van ez a jó kis Kanapé…


„– Ma egy szörnyű kövér nő tört magának utat a cipőboltba.
– Hadd találjam ki, Al. Leült, és aztán nem bírt felállni.
– Nem Peg, az te lennél.
– Drágám, én fel tudnék kelni, de miért tenném?
– Hogy a kanapé fellélegezzen.”

(Egy rém rendes család)

Használd a fantáziádat! Ez életbevágóan fontos, ha Kanapé a bútorjegyed, vagy netalán Kanapéval van dolgod. Ha nem tudod, hogyan kell, kezdd azzal, hogy egyszerűen magad elé képzeled a bútort. Kanapé… Hmm. Mi jut róla eszedbe? …Na ugye.

„A kanapé egy többszemélyes ülőbútor. Huzata medvebőr, textil, műbőr, valódi bőr, esetleg velúr. Puha, kényelmes karfával, háttámlával, esetleg fejtámlával rendelkezik. Vannak kanapék, melyek ún. fekvőfotellel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az ülőfelület egy bizonyos része meg van nyújtva, oda a lábakat lehet föltenni. A kanapé egyik változata a rekamé. A kanapékat általában egy garnitúra részeként szokták használni. Ez azt jelenti, hogy tartozik hozzá dohányzóasztal és fotelek.”

Vegyük górcső alá a Wikipédia.hu kanapé-meghatározását.

Többszemélyes? Igen. A Kanapé, amely képes szerencsésen kihasználni adottságait, egy egész, kisebb társaság mindennemű szimultán befogadására is képes lehet. A Kanapétól sem állnak távol – illetve ülnek, esetleg fekszenek – a szellemi magaslatok, sőt; de például egy Fogassal ellentétben ülőbútorunknak feltétlenül szüksége van a társaságra, amelyben oldódhat, és amely oldódhat benne.

A „huzat” és egyéb alkotóelemek részletes felsorolásának is helyt adok, a Kanapék általában hiúk, még ha nincs is olyan eget rengető szükségük mások imádatára, mint egy Rekamiénak vagy Főnöki bőrfotelnek. Igényük, hogy mások elismerjék őket, illetve ők csodáljanak másokat, hasonlóan erős –  így gyakorta kerülnek barátságba például a fent említett, szintén szépséges kárpittal rendelkező egyénekkel. Ez azonban nem merül ki a testi megjelenés külsőségeinél: az érdekes, vonzó személyiséget és/vagy magas intellektualitást is elvárják, valamint igyekeznek prezentálni maguk is.

Mint a bevezetőben említettem, a Kanapé számára a fantázia létfontosságú, akár a levegő. Csakhogy ő nem magában élvezi a „hangulatokat”, mint amire képes lehet egy Dohányzóasztal vagy egy Tolóajtós szekrény – akkor ragyog igazán kreativitása, ha ötleteit, érzéseit és alkalomadtán egész valóját megoszthatja más lényekkel, és igen érdekli őt barátai fantáziája és egyéb viselt dolgai is, amelyektől esetleg újfent megihletődik. Az alapvetően művész beállítottságú, de legalábbis műkedvelő Kanapét csak súlyponti jegy mivolta menti meg attól, hogy teljesen elrugaszkodjon a számlabefizető köznapi valóságtól.

Ha az adott alkalomra szóló kis szeánsz a klubhelyiséggé vagy művészkocsmává avanzsált szobában kellően érdekes (és némiképp fülledt), egy kanapénál tényleg mindent lehet. Bár csakugyan tart attól, hogy a parázs vagy a füst netán kárt tesz csodás kárpitjában, még egy Dohányzóasztalnak is lelkes barátja lehet, ha megvan a kellő összhang; ugyanakkor képtelen tartósan lelkesedni olyasmiért, aminek nincs valamiféle realitásalapja.

„A kanapé egyik változata…” A drama queen maga bizonyára halálosan megbántódna, hogy 1. elírták a nevét, 2. csupán egy másik jegy „változataként” említik. A Kanapé ennyire nem sértődékeny, önmagában egyébként sem tartja magát valami sokra (sőt, olykor kifejezetten frusztrált), csak a megfelelő társaságban realizálódik saját identitása (abban viszont nagyon). A fenti mondat erős csúsztatás, de tény, hogy van némi rejtelmes rokonság a két jegy között.

Szerelmi, közösségi és szakmai életére egyaránt jellemző, hogy… hogy is mondjam, nem egy hűséges típus. Akivel hosszabb távon nem jön létre a közös alkotás és révülés, azzal miért erőltetné a kapcsolatot..? Viszont akikkel igen, azok egy szórakoztató és többnyire készséges útitársat nyernek egy Kanapéval – feltéve, ha eltűrik neki állandóan visszatérő önértékelési zavarait és túlzott spontaneitását. Nem feltétlenül áll távol tőle a romantika, bár az intimitásról más elképzelései vannak, mint a Franciaágynak, ez kétségtelen. Némely Kanapék kihúzva ággyá alakíthatók – ezen példányokra jobban számíthatunk, ha romantikus együttlétre vágyunk. De általában náluk is elmondható, hogy a rögtönzés és a szenvedély előbbre való a lovagi eszmények nemes és meghitt érzelmeitől.

Életfilozófiájának része, hogy a testi és szellemi élvezeteket egységként kezelje és egyaránt kielégítse – a magáét és másokét is. Azonban bele tud esni abba a sajnálatos hibába, hogy az entrópiára és elterpeszkedésre való nagyfokú hajlama miatt kevéssé valósítsa meg ötleteit – ekkor viszont egyre depressziósabbá válik, mert valahol érzi, hogy ő nem az a bútorjegy, aki csupán passzívan, a köldökét nézegetve vagy lebegve világosodna meg. Ilyenkor egy barát (egy Főnöki bőrfotel a maga tekintélyes atyai dorongjával, egy Hokedli a megértésével és netán csodálatával, vagy egy Kutyaól a morbid humorával, stb…) kizökkentheti ebből.

A pénzhez nem ért, de ha jól csinálja, beszerez egy olyan társat, aki ebben (is) a segítségére van.

Kanapé-Csögörény? Bármely társaság réme lehet, amennyiben alapjegye közvetlenségét a mocsokban való turkálás szeretete fűszerezi. Nagyon ártatlanul és kínosan tapintatlan – és nem érti, másoknak mi a problémája azzal, ha bármikor, bárki belsőségeit (a sajátjával együtt) kidobja a boncasztalra.

Vastüdővel kiegészítve a társaságkedvelése önzővé válhat: rendszerint elvárja, hogy a beszélgetések leginkább róla szóljanak; viszont a Vastüdő szívóssága segítheti a Kanapét, hogy így vagy úgy, de gyakorlatban is végigvigye projektjeit.

Körfűrész, ÁÁÁÁÁ! Ez a párosítás a legelszántabb szervezőt eredményezi, aki ugyanakkor a legkevésbé van tekintettel bárkire. Jelmondata: ha nincs probléma, csináljunk, ha van, oldjuk meg! Akár mindannyiunk élete árán is. Hatékony lehet, de óvatosan vele.

Ha Szemétledobó a kvintesszenciája, a Kanapé egy nagyon kihasználható emberré válik. Mindenkinek a nyavalyáját magára veszi, de ha sikerül megtanulnia, hogy ne rendelje alá magát túlságosan, remek (csoport)terapeuta válhat belőle.

Rotációs kapa kíséretében a túltengő képzelőerő kellő gyakorlatiassággal párosul. Idegesítő lehet minden lében két kanál intézkedési kényszere, de ha értelmes cél lebeg a szeme előtt, ami koncentrálja energiáját, társai és maga számára is hasznos lehet.

Ó Kenyérpirító… miért vagy te Kenyérpirító? Ebben a társításban a Kanapé roppant kényelmesen romantikussá válik (vagy fordítva). A tapintatlanság ennél a kombinációnál is megsokszorozódik, de a provokációra való hajlam együttérzéssé és/vagy érzelgősséggé szelídül.

A Kombájnnal is egy életképes egyénné teheti hősünket a semmiből is orgiába csapó estélyt teremtő képessége. Ha pedig tehetségének megfelelően aratja le a termést, a zord hétköznapokban is sokra viheti. A Kanapé-Kombájn egy ideális Madam.

Mosógép, hmm… Az a fajta szívesen vétkező típus, aki másnap önmarcangolva bánja meg bűneit, hogy estére megtisztultan hódolhasson szenvedélyeinek újra. Előnye, hogy másoknak is könnyen megbocsát. Jelszava: egy jó beszélgetéssel a legbizarrabb történteket is tisztázhatjuk.

A Fejőgép esetleg kissé sznobbá teheti a Kanapét társasága megválogatásában, de legalább az élvezetekben és transzba esésekben képes némi természetes mértéket tartani. Ha nem csatlakozunk szívókáira közvetlenül, kifejezetten kellemes ismerős lehet.

A Szagelszívóknak nagy lehetőség hogy a Kanapéknak szükségük van másokra, és hogy még az öncélú hősködés is rokonszenves lehet nekik. Bíztató párosítás, mert a Szagik folytonos fontoskodása megakadályozza a Kanapékat, hogy elkényelmesedjenek.

A Kanapé erős képzelőereje és folytonos vágyuk a visszajelzésekre, a kétoldalú kommunikációra, sajnos hosszú távon igencsak lefárasztja a Járókákat, aki azt sem nagyon tűri, hogy a Kanapé által meghívott vendégsereg után vissza kell pakolni a játékokat.

A Pelenkázóasztal kedves, de kicsit talán túl simlis a Kanapéknak, és néha túl önzők is. Ketten együtt hatalmas kalamajkákat tudnak csinálni, de a balhét többnyire a Kanapénak kell elvinni.

A Kutyaólakra időnként rá-rátörő játékosság nagyon imponál a Kanapéknak, akiknek azonban vissza kell időnként fogniuk magukat, különben a Kutyaól morogni fog, ha az általa védelmezett otthonban nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő szeretné.

A Hokedli és a Kanapé és nyitott, barátságos természetű jegy, ugyanakkor mindketten túlságosan is függenek másoktól, és a szükséges önállóságot és talpraesettséget sajnos mástól kell, hogy megtanulják.

A Főnöki Bőrfotelre sok rosszat lehet mondani, de a Kanapék bennük is meglátják a jót, ráadásul kellőképpen strapabírók a Főnöki kirohanásainak elviseléséhez. A Kanapé, ha ügyes, akkor könnyedén megszelidítheti az oroszlánt.

A Franciaágy és a Kanapé annak ellenére nem egymáshoz való, hogy mindketten nagyon szeretnek adni, kedveskedni másoknak. Csak épp ez a végén túlzott, öncélú negédeskedésbe fulladhat és totális inaktivitásba. Az önző világ meg letiporja őket, no meg a többi, agresszívabb bútorjegy képviselői.

A Rekamiét a Kanapé fantáziája és meghökkentő ötletei elkápráztatják, ugyanakkor hosszú távon akkor is rivalizálás lehet a kapcsolatuk vége, ha tudjuk, a Rekamiét nem lehet überelni, vagy ha lehet is, azért nem érdemes megpróbálni.

A Zsúrkocsi és a Kanapé jól egymáshoz illik, hiszen a Zsúrkocsi szívesen lekenyerez másokat, erre pedig a Kanapénak kimondottan nagy szüksége van. Társaságkedvelő, nyitott figurák, bár a Zsúrkocsi folytonos cselekvéskényszerétől már egy Kanapé is besokallhat.

A Bárszék sajnos könnyedén kihasználhatja a Kanapét, aki mellett a Bárszék jó ideig pózolhat és végre nyeregben érezheti magát cserébe, hogy pár figyelemmorzsát lepottyant. Ez a viszony a Kanapé számára nem előnyös.

A Szobainasnak néha szüksége van magányra, hogy egy kicsit pofáncsapkodhassa, vagy ellenkezőleg, hogy kényeztesse magát. Ha a Kanapé ezt a kis egyedüllétet nem biztosítja számára, akkor csúnya vége lehet a viszonynak.

A Dohányzóasztal és a Kanapé összeillik, bár kevés közös célt találhatnak, hiszen mindketten mondhatni a hangulatokért élnek. Márpedig az Élet ennél többől is áll, úgyhogy a Kanapénak kell éberebbnek lenni, és időnként beengedni a friss levegőt, új időknek új dalait a szobába.

Az Éjjeliszekrény túl mértéktartónak, urambocsá “kispolgárinak” tűnhet egy Kanapé szemében. A Kanapé a biztonságot az emberi kapcsolatokban keresi, az Éjjeliszekrény inkább az anyagiakban, így céljaik eltérőek és nem igen értik meg egymást.

A Kanapék olykor hajlamosak 180 fokos fordulatot venni, ez pedig nagyon visszatetsző a Tolóajtós Szekrények számára. Számukra a lakás=erődítmény, ami ellenkezik a Kanapék lakás=olcsó vendéglátóhely elképzelésével.

A Fogas értékelné a Kanapé bölcsességét, de mivel a Kanapé sokszor annyira nincs tudatában saját értékeinek, hogy többnyire csak másokat visszhangoz, ezért a Fogas hamar továbblép, vagy egyszerűen csak visszamegy a remetelakba.

Két Kanapé együtt jól mutat, bár néha már túl sok a jóból, úgyhogy inkább nem illenek össze annyira, mint igen. Más ingerekre van szükségük, más bútorjegyektől, mintsem egymástól.

Mivel hibái és erényei nagy része egyaránt a szociális kapcsolataitól való függéséből ered, minden Kanapénak szívből javasoljuk, hogy tanuljon meg egy kicsit egyedül létezni és dolgozni, ne csak a visszajelzések motiválják az életre… Továbbá nem árt, ha alaposan megnézi, mielőtt spontán meghív valakit egy baráti összejövetelre.

Kanapé-Csögörény? Bármely társaság réme lehet, amennyiben alapjegye közvetlenségét a mocsokban való turkálás szeretete fűszerezi. Nagyon ártatlanul és kínosan tapintatlan – és nem érti, másoknak mi a problémája azzal, ha bármikor, bárki belsőségeit (a sajátjával együtt) kidobja a boncasztalra.

Vastüdővel kiegészítve a társaságkedvelése önzővé válhat: rendszerint elvárja, hogy a beszélgetések leginkább róla szóljanak; viszont a Vastüdő szívóssága segítheti a Kanapét, hogy így vagy úgy, de gyakorlatban is végigvigye projektjeit.

Körfűrész, ÁÁÁÁÁ! Ez a párosítás a legelszántabb szervezőt eredményezi, aki ugyanakkor a legkevésbé van tekintettel bárkire. Jelmondata: ha nincs probléma, csináljunk, ha van, oldjuk meg! Akár mindannyiunk élete árán is. Hatékony lehet, de óvatosan vele.

Ha Szemétledobó a kvintesszenciája, a Kanapé egy nagyon kihasználható emberré válik. Mindenkinek a nyavalyáját magára veszi, de ha sikerül megtanulnia, hogy ne rendelje alá magát túlságosan, remek (csoport)terapeuta válhat belőle.

Rotációs Kapa kíséretében a túltengő képzelőerő kellő gyakorlatiassággal párosul. Idegesítő lehet minden lében két kanál intézkedési kényszere, de ha értelmes cél lebeg a szeme előtt, ami koncentrálja energiáját, társai és maga számára is hasznos lehet.

Ó Kenyérpirító… miért vagy te Kenyérpirító? Ebben a társításban a Kanapé roppant kényelmesen romantikussá válik (vagy fordítva). A tapintatlanság ennél a kombinációnál is megsokszorozódik, de a provokációra való hajlam együttérzéssé és/vagy érzelgősséggé szelídül.

A Kombájnnal is egy életképes egyénné teheti hősünket a semmiből is orgiába csapó estélyt teremtő képessége. Ha pedig tehetségének megfelelően aratja le a termést, a zord hétköznapokban is sokra viheti. A Kanapé-Kombájn egy ideális Madam.

Mosógép, hmm… Az a fajta szívesen vétkező típus, aki másnap önmarcangolva bánja meg

Kanapé-Csögörény? Bármely társaság réme lehet, amennyiben alapjegye közvetlenségét a mocsokban való turkálás szeretete fűszerezi. Nagyon ártatlanul és kínosan tapintatlan – és nem érti, másoknak mi a problémája azzal, ha bármikor, bárki belsőségeit (a sajátjával együtt) kidobja a boncasztalra.

Vastüdővel kiegészítve a társaságkedvelése önzővé válhat: rendszerint elvárja, hogy a beszélgetések leginkább róla szóljanak; viszont a Vastüdő szívóssága segítheti a Kanapét, hogy így vagy úgy, de gyakorlatban is végigvigye projektjeit.

Körfűrész, ÁÁÁÁÁ! Ez a párosítás a legelszántabb szervezőt eredményezi, aki ugyanakkor a legkevésbé van tekintettel bárkire. Jelmondata: ha nincs probléma, csináljunk, ha van, oldjuk meg! Akár mindannyiunk élete árán is. Hatékony lehet, de óvatosan vele.

Ha Szemétledobó a kvintesszenciája, a Kanapé egy nagyon kihasználható emberré válik. Mindenkinek a nyavalyáját magára veszi, de ha sikerül megtanulnia, hogy ne rendelje alá magát túlságosan, remek (csoport)terapeuta válhat belőle.

Rotációs Kapa kíséretében a túltengő képzelőerő kellő gyakorlatiassággal párosul. Idegesítő lehet minden lében két kanál intézkedési kényszere, de ha értelmes cél lebeg a szeme előtt, ami koncentrálja energiáját, társai és maga számára is hasznos lehet.

Ó Kenyérpirító… miért vagy te Kenyérpirító? Ebben a társításban a Kanapé roppant kényelmesen romantikussá válik (vagy fordítva). A tapintatlanság ennél a kombinációnál is megsokszorozódik, de a provokációra való hajlam együttérzéssé és/vagy érzelgősséggé szelídül.

A Kombájnnal is egy életképes egyénné teheti hősünket a semmiből is orgiába csapó estélyt teremtő képessége. Ha pedig tehetségének megfelelően aratja le a termést, a zord hétköznapokban is sokra viheti. A Kanapé-Kombájn egy ideális Madam.

Mosógép, hmm… Az a fajta szívesen vétkező típus, aki másnap önmarcangolva bánja meg bűneit, hogy estére megtisztultan hódolhasson szenvedélyeinek újra. Előnye, hogy másoknak is könnyen megbocsát. Jelszava: egy jó beszélgetéssel a legbizarrabb történteket is tisztázhatjuk.

A Fejőgép esetleg kissé sznobbá teheti a Kanapét társasága megválogatásában, de legalább az élvezetekben és transzba esésekben képes némi természetes mértéket tartani. Ha nem csatlakozunk szívókáira közvetlenül, kifejezetten kellemes ismerős lehet.

bűneit, hogy estére megtisztultan hódolhasson szenvedélyeinek újra. Előnye, hogy másoknak is könnyen megbocsát. Jelszava: egy jó beszélgetéssel a legbizarrabb történteket is tisztázhatjuk.

A Fejőgép esetleg kissé sznobbá teheti a Kanapét társasága megválogatásában, de legalább az élvezetekben és transzba esésekben képes némi természetes mértéket tartani. Ha nem csatlakozunk szívókáira közvetlenül, kifejezetten kellemes ismerős lehet.

  1. jó cikk, tetszik!

Válasz írása