dec 12, 2016

Kategória: Egyéb

Jóslatok a bútorév utolsó hetére, december 12-től 18-ig

fireworks-4-1522639-640x480

A héten búcsút mondunk a Franciaágy évnek, amely kinek szerelmet, kinek aluszékonyságot hozott, sőt, rég volt olyan év, hogy ennyi számunkra kedves híresség szenderedett el és hagyott itt minket gyors egymásutánban. Ennek vasárnap vége lesz, hiszen aznap éjfélkor átlépünk a Tolóajtós szekrény évébe. Hogy ez milyen lesz? Annyira még ne szaladjunk előre.

A Járókák végre fellélegezhetnek és bizakodva tekintenek a jövőbe. Ez érthető szó szerint is, de örkényi értelemben is, miszerint Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók! Illetve fejjel lefelé nézik a feliratot: Frissen csapolt sör. Hát igen, kicsit még szédül velük a világ a dupla szopóágas támadás után, de azért lassan helyreáll a kép, ahogy lassan átlépnek a jegyükben álló bútorévbe. A fontos, hogy fejjel lefelé, vagy felfelé, de legyen frissen csapolt sör. És a kilátásokat elnézve, lesz is.

A Szagelszívóknak nem lehet panaszuk erre a hétre, hiszen minden úgy működik, ahogy kell, mégis… hiányérzetük lehet. Mert a Szobainasok hajlamosan válságokban, krízishelyzetekben gondolkodni, és amikor nem történik semmi drámai, semmi nem ég oda és senki nem piszkít össze semmit és senki nem akarok megölni senkit, akkor kétségbeeshetnek és haszontalannak érezhetik magukat, amit sajnos műbalhék szervezésével kompenzálhatnak, ahelyett, hogy kiélveznék a héten rájuk váró nyugodt kiszámíthatóságot.

A Pelenkázóasztalok átvehetik a Bárszékektől a stafétát a bútorév végi jellemcsúfulásban, hiszen ingerlékenységüket csúnyán másokon tölthetik most ki. Ami nem jó. Sok-sok egyedüllét és még több monotónia segíthet most, és az, ha nem hagyják, hogy a düh és a türelmetlenség segítse nekik meghozni az utóbbi idők legelhamarkodottabb és legértelmetlenebb döntéseit. Nem árt tehát most mindent háromszor is meggondolni, és esetleg kettőt is aludni rá, amennyiben ez lehetséges, nehogy még egy okot adjanak saját maguknak a dühöngésre.

A Kanapék a napjukkal együttálló keddi Csőgörény hatására könnyen kifordulhatnak magukból, és keresetlenül oszthatják a verbális parasztlengőket, de talán jobban teszik, ha a Zsúrkocsikhoz hasonlóan elmélkedéssel töltök a hetet. Amúgy is, mivel mindennel kapcsolatban túlzásokba eshetnek most, jobban teszik, ha minél passzívabbra veszik magukat a héten – egy-két megnyilvánulás után ezt még a főnökük is meg fogja érteni.

A Főnöki bőrfotelek lehetnek most a hét hősei, a saját szemükben legalábbis mindenképp. A mézeskalács-sütéstől a legdivatosabb dekoráción át a nagytakarításig mindent nagyon szívesen vállalnak magukra, de ugyanezt (sajnos) másoktól is elvárják, akik viszont mást várnának el a Főnöki bőrfotelektől. Szerdán a jegyükben álló napot a Mosógép támogatja, amiből akár még az év utolsó hisztije is lehet, úgyhogy nem árt elgondolkodni rajta, hogy miért is a szeretet ünnepe a karácsony.

 A Hokedlik, hiába az év utolsó hete ez,  még mindig úgy érzik, hogy ideje cselekedni, de legalábbis beleavatkozni mások életébe. Erről persze a napjukkal szombaton együttálló Rotációs kapa tehet. A saját dolgaikhoz azért továbbra is nehezen látnak neki, de ha a környezetükről van szó, akkor nyughatatlanul szórják a tanácsokat, megoldási javaslatokat: szerencséjükre néhány ezek közül hasznosnak is bizonyul, így azért nincs akkora baj, kivéve ha Szagelszívó a célszemély.

A Franciaágyak Kenyérpirítója a héten egyaránt tartogat majd kellemes és kellemetlen meglepiket, ez utóbbiak miatt pedig különösképp ajánlatos lesz tartózkodniuk az impulzusvásárlásoktól és a szubjektív döntésektől, inkább kérjék ki józanabb barátaik segítségét, mikor nagyobb döntést hoznak. Azt is érdemes megfogadniuk, hogy kivételesen ne hívják ki maguk ellen a sorsot, és ne ingereljék a Jóistent és felebarátaikat, és vegyenek vissza a sokszor felsőbbrendűséget sugárzó stílusukból, mert arra bizony mások harapni fognak a héten

A Rekamiék az év utolsó hetében kétségbeesetten próbálhatnak majd mindent belepaszírozni ezekbe a napokba, akik jó évet zárnak, azok azért, akik kevésbé, azok pedig azért. Igyekezzenek azért nem pörögni a saját tengelyük körül, és kössék le magukat értelmetlennek tűnő dolgokkal, mert bizony könnyen bezizzenhetnek most, amitől megromolhatnak a süteményeik. A világot már nem lehet (jobban) megváltani, szóval inkább nézzenek magukba a többi Aktus kollégával.

A Zsúrkocsik szombati Vastüdeje arra figyelmeztetheti a legkelekótyább Aktus jegyűeket, hogy a ragaszkodást nem szabad túlzásba vinni. Sőt. Most a Bútorév utolsó hetében szánjanak rá egy délutánt (lehetőleg a pénteki Csőgörény napon, mikor mélyre hatolnak a gondolatok), hogy átgondolják, mit nem szeretnének továbbvinni magukkal és mit nem. És bármennyire nehéz is ez a Vastüdő árnyékában, bizony ki kell húzni a dugót a halott ügyekből, még ha kicsit meg is kell halni ilyenkor lélekben, hogy  következő év a feltámadásról és az újrakezdésről szóljon.

A Szobainasok elég sokszor keresnek ürügyet hogy ne kelljen komolyan foglalkozni valamivel amíg nekik kedvük nem szottyan rá, de ezen a héten még csak keresniük se kell a kibúvókat, azok csőstül jönnek majd. Igazából ha akarnának is, akkor se tudnak majd koncentrálni semmire, mert folyton csörögni fog a telefonjuk, hogy ismerőseik a elrángassák őket valahová, őméltóságukkal emelni az est fényét. A céges bulik sztárjai is ők lehetnek, ki sem fogynak a lendületből. Azért a Bútorújévet ne tolják túl, ha szeretnének hétfőn dolgozni menni.

A Bárszékek a héten megtanulhatják, hogy nem akarásnak nyögés a vége. Jobban teszik, ha nem tagadnak a végsőkig, és nem halogatnak az utolsó pillanatig olyasmit, ami elkerülhetetlen, úgyis bekövetkezik, legyen szó kínos dolgok bevallásáról vagy akár a meg nem hosszabbított, rég lejárt könyvek visszaviteléről a könyvtárba. Ugye-ugye? És a hűtőből is ki kellene dobni a hathetes kaját a nagy karácsonyi főzősdi előtt, nem? Persze, senkinek nincs kedve az ilyesmihez, de csak így lehet a végén a nyögés kéjes, és nem lemondó.

A Dohányzóasztalok a múlt heti szopóág után alacsony fokozatosan morcognak magukban, miközben búcsút intenek a bútorévnek. A lezáráshoz kiváló alkalmat nyújt a Körfűrész hónap is, úgyhogy ideje lesz elvágni az elvarratlan szálakat. Fontos, hogy tényleg ne duzzogva vonuljanak magukba, hanem mert időnként szükség van (pláne akkora diliház közepette mint az eheti) egy kis csendre és elmélyülésre.

Az Éjjeliszekrények leginkább munkahelyi konfliktusokkal szembesülhetnek, amik eddig is ott bújkáltak valahol, csak valahogy mindenki elsiklott felettük, de az év végi rohanásban ez is előkerül. Ez a hét könnyen szólhat a nem megfelelően használt fejlésekről és az otthon felejtett prezentációkról, nem árt tehát mindig B tervvel is készülni, vagy kivételesen túlzottan odafigyelni a részletekre, hiszen a rutinmegoldásokból most baj lehet akkor is, ha a nagyfőni túlságosan bőrfoteli hangulatban van.

 A Tolóajtós szekrényeknek a napjukkal együttálló Fejőgép segíthet pontot tenni egy régóta húzódó ügy végére, amit mindenképp le akartak tudni még az idén. Ez lehet munkahelyváltás, lakásvásárlás vagy egy magánéleti konfliktus tisztázása is. A most következő héten ugyanis még az Aktusok közt viszonylag józan észjárású Franciaágy uralja, ezért ha ők is hozzák a tőlük megszokott, kissé anyagias, mélyen mindenbe belegondolós formájukat, és nem esnek bele a derék Aktusok érzelmi alapú döntéseinek csapdájába, egyszerűen nem foghatnak mellé.

A Fogasoknak a fényhiány komoly gondot okozhat, amit persze tudat alatt megpróbálnak kompenzálni. Ha máshogy nem, hát piromániás akciókkal, és komoly kísértést érezhetnek az adventi koszorú gyertyáival való játékkal. Vagy ha mást nem, hát az éttermi asztal gyertyáját barmolják szét a legromantikusabb vacsora közepén. Mielőtt még leégetnék a fél várost, de minimum a szemöldöküket, inkább üljenek be egy szoláriumba, vagy akasszanak a nyakukba egy karácsonyfa-izzósort.

A Kutyaólaknak ezen a héten szárnyalhat a fantáziájuk. Mondjuk nekik amúgy is sokszor kiemelkedő a kreativitásuk, de ezen a héten különösképpen ötletesek lehetnek. Azt érezhetik, hogy nem tudnak ránézni egy dologra anélkül, hogy ne valaki teljesen más jusson róla eszükbe, mint másoknak. Ha ügyesen gazdálkodnak ebbéli képességükkel és nem esnek túlzásokba, akkor olyan szellemes karácsonyi ajándékokkal tudnak előállni, amiket még évekkel később is emlegetnek majd.

Válasz írása