dec 19, 2011

Kategória: Életmód

Jóslatok 2012-re, a Zsúrkocsi évére

Ha tetszik, ha nem, átléptünk 18-án vasárnap éjjel az új bútorévbe, melynek uralkodó jegye a Zsúrkocsi. Hogy mit is jelent ez? Röviden annyit a mi értelmezésünkben, hogy a 2012-re jósolt világvége érdeklődés hiányában minden bizonnyal elmarad. Méghogy világvége… Inkább egy kisebb orgia, amit majd aztán egy nagyobb folytat, mert hát 2013 ura majd a Bárszék lesz. Érdemes hát lelkiekben felkészülni, hogy változások jönnek: a Dohányzóasztal stabil, de kissé bezártságot sugalló, négy fal közötti állapotából átkerülünk valami mozgalmasabba.

Ha a világtörténeti folyamatokat nézzük, akkor sokan azt mondhatják, hogy hát ez az élvetegnek várt Dohányzóasztal bútorév azért elég szagosra sikeredett és voltak páran, akik csúnyán beégtek, odaégtek vagy egyszerűen csak totálisan leégtek. Hogy nem lesznek szagok a Zsúrkocsi évben, azt sem lehet kizárni, hiszen ha megromolnak a sütemények, vagy a kaszinótojás…

De vegyük ezt figyelmeztető jelnek. A Zsúrkocsiknál akkor “romlanak meg a sütemények”, vagyis romlik el a kedvük, kezdenek bekattanni, gyűlnek benne a felgyülemlett sérelmek, amikor nem eresztik ki időben a gőzt, hanem berezelnek és egy helyben topognak és nem mernek tenni szinte semmit. Így meg aligha várhatják, hogy elhordják róluk az ételt vagy a szennyest: ha nem mennek a dolgok elébe, akkor csak bűzölögnek magukban.

A Zsúrkocsik, tudjuk, elég félénkek tudnak lenni. De idén szerencsére mivel szökőév van, a Zsúrkocsik bátrak lesznek, hiszen 4 évente visszatér február 29-edike, a “Menekülő Zsúrkocsi napja” vagy más szóval “a Zsúrkocsi Bátorságának napja”. Ez annyit tesz, hogy a szökőévekben az emberek bátrabbak lehetnek, hiszen ilyenkor még a Zsúrkocsik is bele mernek csapni a dolgok közepébe, hiszen egy nappal több van belőlük, ami erőt ad. Egy nappal több az életből, egy nappal több a Zsúrkocsi évből!

Ennek fényében azt kell, hogy mondjuk: a jövő év kulcsa a bátorság lesz. Hogy merjen az ember elindulni, kilépni a szobából és megmozdulni. Lehet naphosszat csak füstölögni az önsajnálatban, és lehet egyszer megelégelni az egészet és kinyitni az ablakot vagy a bejárati ajtót és beengedni az új ingereket. A Dohányzóasztal év túlzott stabilitása és nehézsége után most nagyobb lehet a könnyedség és a lendület. A mozgékonyság a kulcsa tehát annak, hogy az ember megkapja azt, amit vár és minden jóval megpakolva és jóllakottan búcsúzzon el jövő ilyenkor a Zsúrkocsi évtől és lépjen át a Bárszékbe.

Másrészt viszont azt szoktuk mondani, “hogyha egy Zsúrkocsi elindul a lejtőn, akkor aztán…” érdekes dolgok történhetnek, és nem csak a pozitív irányba. A Zsúrkocsiknak sokszor igencsak nehezükre esik mértéket tartaniuk. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy jövőre azért ne kapjon el senkit annyira a lendület, hogy aztán utána ne tudjon magától megállni, mert a végén nekicsapódhat a falnak vagy beleszaladhat egy méretes pofonba. Meg kell tudni állni és le kell tudni lassítani. Előfordulhat az is, hogy a nagy pörgésnek, lendületnek köszönhetően jönnek majd az eredmények és sorra kerülnek ki a tálcára az ínycsiklandó készételek, de vajon nem kapunk-e a sok jótól majd gyomorrontást?

Sokaknak ugyanis a Zsúrkocsi év a korábbi évek szükségben szenvedése után elhozhatja a várva várt bőséget, de vajon tudjuk-e majd értékelni? Vajon a túl nagy küzdelembe és várakozásba annyira befásultunk már, hogy amikor végre elérjük azt, amire annyira vágytunk, tudunk-e majd úgy örülni neki, ahogy egykoron azt elterveztük?

Ha a Zsúrkocsiról elhordanak mindent, akkor szomorúan elkullog. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy a nagy események, mulatságok után könnyen szembenézhetünk az ürességgel és hullámvölgybe kerülhetünk. De szerencsés esetben a Zsúrkocsi újra összeszedi magát és megint azt lesi, hogy hova mehet megpakolni magát: egyszóval ha elértünk egy célt, ne késlekedjünk kitűzni egy újat, hiszen ahogy Madách is megmondta: “az ember célja e küzdés maga”. Egyszóval a Zsúrkocsi energiáját használjuk fel értelmes célok elérésére, amik persze nem feltétlenül anyagiak, ugyebár.

A Zsúrkocsi, mint aktus jegyű, szépérzékkel rendelkezik, de nem annyira drámai, mint a Rekamié és nem is annyira érzelgős, mint a Franciaágy. A Zsúrkocsi műfaja a komikum és ennek köszönhetően az új bútorév bővelkedni fog látványos és vicces eseményekben és remélhetőleg a mozikban, színházakban is sírva röhöghetünk a jobbnál jobb alkotásokon. És persze a tévés sitcomokon, naná. Persze igazán vicceket mondani a Bárszék tud (ők született dumaszínházasok), de a helyzetkomikum és a csetlés-botlás, a börleszk az igazán a Zsúrkocsik jellemzője.

Egyszóval érdekes és vicces eseményekben gazdag bútorévnek nézhetünk elébe, de ehhez két dologra kell nagyon odafigyelni: hogy merjük meglépni azt, amit szeretnénk (ha máskor nem, akkor február 29-én segíteni fognak az Univerzum energiái), másrészt pedig ne csak folyton a célt, azt eredmény elérését lessük, hanem közben próbáljuk meg valahol kiélvezni de legalább értékelni saját magunkban a küzdelmet, amit folytatunk. És ha el is buknánk, keljünk fel, poroljuk le magunkat és menjünk tovább. Semmiképp se rezeljünk be és soha ne adjunk fel.

Ó, és ha már börleszk. Útravalónak ezt a számot választottam Chaplin Modern idők című filmjéből. Tessék mosolyogni, itt repül a kismadár, meg a sült galamb a szájba. Már amennyiben kitátjuk.

Modern Times-Smile Eric Clapton

Boldog új bútorévet mindenkinek!

Válasz írása