márc 14, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Főböki nőrfotel

Sötét és semmi voltak: én valék,
Kietlen, csendes, lény nem lakta Éj,
És a világot szültem gyermekűl.”

(Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)

Azt hiszem, ez a pár sor tömören összefoglalja mindazt, amit a Főnöki bőrfotelekről elmondhatunk. A kezdeményezés, a teremtés jegye, az irányításé. És a magányé is. Nem akarom, hogy a Bőrfotelek most akkor legalább a “meg nem értett zseni” szerepében tetszelegjenek, bár ha belegondolok, akkor ők igazából nem ilyenek. A mártírkodás nem jellemző rájuk. A manipulációnak csupán a keményebb, kevésbé alantas módszereivel élnek és azokkal is csupán azért, mert a cél szentesíti az eszközt.

Vannak bútorjegyek, amelyek hajlamosítanak népszerűségre. Ilyen természetesen a Rekamié, a Dohányzóasztal, a Pelenkázósztal, mindazok, akiknek a nyüzsgés, a csillogás benne van a képletében. Ha van nagyon népszerűtlen jegy, akkor az a Szagelszívó (egoista önsajnálat), sok esetben a Bárszék (a fölényessége miatt), és ilyen a Főnöki bőrfotel is, aki az eszközök, szavak kíméletlen használata miatt vívhatja ki embertársai ellenérzését.

A Főnöki bőrfotel nem véletlenül a “súlyponti”, azaz a segg-hely jegyek legkarizmatikusabb képviselője. Az egész személyiségének akkora tömege, karizmája van, hogy számára a legnehezebb életfeladat nem is a másokkal való interakció (mint mondjuk a Zsúrkocsinál, aki képtelen függetleníteni saját identitását mások véleményétől), hanem az, hogy hogyan viselje el a személyiség a saját súlyát. A Főnöki bőrfotelnek akkora gravitációja van, mint egy fekete lyuk. Ha ránézésre nem is figyelünk fel rá azonnal, akkor ő pár pillanat alatt gondoskodik róla, hogy ő legyen a téma. Vagy szeretni vagy utálni lehet, de mindenképp foglalkozni kell vele.

A Főnöki bőrfotelt zavarja legkevésbé, ha utálják. Sőt, elismerésnek is veszi, hiszen másoknak legalább van véleménye róla. Az ő halála az, ha észrevétlen, ebben hasonlít a Rekamiéhoz, csakhogy az vagy a hisztibe, vagy az artisztikumba menekül, addig a Bőrfotel odacsap egy nagyot. Ha mérges, akkor nagyon az, akkor szétveri az egész lakást.

Nyilván, egy főnöki jegynek a munka a legfontosabb. Privát szféráját óvja, ködösít körülötte, nem akarja, hogy az legyen a téma. A tisztázatlan viszonyokat nem szereti, egyenesen és határozottan mondja meg mindig a véleményét. Ez a keménység és őszinteség az őrületbe kergethet mondjuk egy Hokedlit vagy egy Franciaágyat, aki pusztán a “sötét oldalnak” a gondolatától is irtózik.

Az az igazság, hogy egy szélsőségesen egoista és munkamániás jegyről sok rosszat el lehet mondani, de az én célom nem ez, hanem az, hogy megvilágítsam, hogy emellett, sőt, talán épp ezért mik azok az értékek, ami miatt mégsem olyan rossz dolog Főnöki bőrfotelnek lenni. Kétségtelen, hogy kontrollmániás és mindenbe beleszól. A tudat, hogy a dolgok nélküle történnek, hogy nélküle is működik a világ, az egyik legkomolyabb szorongás a lelkében. Hogy ő is pótolható lehet.

És hogy ezt elkerülje, mindent elkövet, hogy ne így legyen. És tényleg munkamániás, igavonó, ha kell belenyúl a szennybe is, ha kell, elviszi a balhét (de úgy csinálja, hogy önérzete csorbát ne szenvedjen), ha kell, vállalja a legnagyobb felelősséget is. Annyira a munka az élete, hogy akármennyire is elzárja a magánéletét, a fejében akkor is hazaviszi a munkát. Párnak csak olyan való mellé, aki ezt megérti, és akivel esetleg meg tudja osztani a problémáit, gondjait. Akit magához közel enged, azzal szívesen megosztja a legapróbb szakmai titkokat, de cserébe elvárja, hogy konstruktívan támogassa a párja, nem csak bólogasson, meg jólvandrágámozzon. A Főnöki bőrfotel kissé szűk látókörű, de okos jegy, neki nem egy szimpla ágybetét kell, ő a legokosabb ez nem kétség, de neki kell a tudat, hogy egy másik okos ember őmiatta áldozta fel a szabadságát.

Tettek, nem szavak. A Főnöki bőrfotelnek ez számít. Utálja a szépelgést, nem egy bárszékoid szófosó, vagy egy felszínes Pelenkázóasztal. Őt csak az érdekli, hogy hány órát, hány kilojoule energiát szántál rá valamire. Esetleg megmutathatod, hogy amíg neki vagy érte tettél valamit, hány hajszálad őszült meg. Ez sajnos az energiátlanabb jegyeket kiboríthatja, de cserébe aki vállalja a strapát, az részesülhet a Bőrfotelek ritkán megnyilvánuló elismerésében. Meghódítani csak úgy lehet, ha áldozatot hozol érte, és akkor cserébe ő is áldozatot hoz. Cserébe a Bőrfotel nem sunyi, nem szeret mások háta mögött áskálódni és a maga szűk keretein belül jóindulatú. Ha férfi, ha nő, igazi nagy falat, aki sokat követel, de sokat is ad.

Persze hajlamos a pózolás és a sznobéria csapdájába esni, hiszen ha már ennyit melózik a pénzért, akkor látszódjon is rajta. Neki nem farokhosszabbítás miatt kell a Ferrari, mert tudja jól hogy mekkora a sajátja és ha neadjisten kicsi lenne, akkor is elhiteti, hogy az övé a legnagyobb. A Ferrari azért drága, mert jó. Neki azért van pénze rá, mert jól végzi a dolgát. Egyébként a Főnöki bőrfotelek szeretik az állatokat, mert értékelik egyszerű ösztöneiket. A macskák önállóságát kimondottan nagyra tartják.

Persze a kiegészítő jegyek sokat tompíthatnak a Főnöki bőrfotelek jellemén. Vagy épp ellenkezőleg, még szélsőségesebbé teszik.

Mint például a Csőgörény. Na igen, egy ilyen emberből lesznek a filmek szuper bérgyilkosai vagy rettegett rendőrminiszterek. Nincs olyan, hogy fél valamitől. A fizikai sérülésekre fittyet hány. Igazi Rambó. Ha nő, akkor viszont nagyon meg kell nézni a másik négy faktort is, mert ez így nagyon macsó és nagyon durva. Egy Fogas, Kanapé, Zsúrkocsi behatás sokat lágyíthat rajta.

Vastüdővel megint egy kemény dióval van dolgunk. Tapintatlansága, a Vastüdők híres “elfelejt szólni, ha jön” szokása arroganciával és makacssággal párosul. Nem annyira hangoskodó, inkább csak elmozdíthatatlan. Irodaszék kerekek nélkül.

Körfűrésszel talán azért szerencsésebb, mert bár a Körfűrész időnként nagyon bepörög, és akkor meneküljön mindenki, de van, amikor nyugalomban van és akkor együtt lehet vele működni, de ez csak az első komoly problémáig tart. Addig jó, amíg nincsenek akadályok előtte.

Szemétledobóval a jellemet egy nagyon súlyos önellentmondás terheli: ránézésre markáns és kemény, de valójában szélsőségesen introvertált és önmarcangoló. Megbánt másokat, de közben bűntudata van. Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogy a Főnöki bőrfotelek is érző lények és ne ítélkezzünk felettük első blikkre.

Rotációs kapával nagyon moralista lesz az illető. A földhöz való kötődés hagyománytisztelőbbé teszi és a tekintélyt is jobban elismeri. Problémamegoldó képessége az egyik legjobb a bútorkörben. Faragatlan de korrekt.

Kenyérpirítóval kissé könnyedebb lesz és szórakoztató. Csinálja a dolgát, de közben jobban odafigyel mások igényeire. Szeret drága ajándékokat venni másoknak, bár kissé túlságosan is a tárgyakra vetíti ki az érzéseit.

Kombájnnal elég brutális lesz a jelleme. Maximalizmus és hedonizmus vegyül benne. Ha kikaparja a gesztenyét magának, nem várja meg, amíg rendesen átsül, inkább megeszi félkészen és gyomorrontást kap. Türelmetlen típust eredményez egy a kettő így.

Mosógéppel szerencsésebb a párosítás, bár a mosógép kiegészítő jegy a szélsőséges jegyekre mind jó hatással van. Bár néha a kettő, a Főnöki bőrfotel célra törése és a Mosógép beteges korrektsége, látszatorientáltsága ellentmondást okoz, és a Főnöki bőrfoteleknél nagyon ritka habozás is megjelenik a döntéshozatalban. A többi jegy hatása dönti el, hogy a mocsokra vagy a tisztaságra hajlik-e jobban az illető.

Fejőgéppel párosítva a leginkább maximalista jegy lesz a bútorkörben. Nem az állhatatosság, a makacsság a lényeg nála, mint a Vastüdős variánsnál, hanem a célra tartás, csak az eredmény motiválja. amíg lát esélyt, hogy meglesz valami, addig az utolsó csepp véréig csinálja, amit kell. A projektorientált munkamódszer való neki.

Kétségtelen, hogy mivel a Főnöki bőrfotelnek sokszor önmagát is nehéz elviselnie, ezért a másokkal való jó kapcsolatok kialakítása még nehezebb számukra. Sokszor ezért is vállalják a magányt, mert egyszerűen se idejük, de energiájuk másokkal vesződni. Tudják jó, hogy stílusuk visszariasztó, elidegenítő, de elfogadják a helyzetet, és inkább kivárják, amíg olyan emberekre nem találnak, aki képesek őket elfogadni szépítés nélkül is. És persze vannak ilyen jegyek, hogyne lennének. Menjünk szépen sorba.

Mondjuk a Szagelszívó az pont nem ilyen jegy. A Bőrfotelt idegesíti az állandó berregés a háttérben. Nem szereti azt a monoton, majdhogynem mániákus hozzáállást, amit a Szagi tanúsít. Neki nem kell a harmónia sem inkább, amit egy jó szagi létrehozhat, inkább legyen büdös, de csend.

A Járóka szigora és fegyelme imponál a Bőrfotelnek, csakhogy néha az újító szándékainak korlátozását látja a Járókában és ki akar mászni belőle. A Járóka részéről nagy tolerancia szükségeltetik és nagy tér, amin belül a Bőrfotel gurulhat és pöröghet.

A Kutyaól hatékonyságát nagyon sokra tartja a Főnöki bőrfotel, és kihozza belőlük a maximumot. A Kutyaól pedig értékeli, hogy a Főnöki bőrfotelnek is épp olyan fontosak a céljai, mint neki az övéi. Maximalista szerzetek mindketten.

A Pelenkázóasztallal semmi közük egymáshoz. Az egyik mélyreható és alapos, a másik bájos és felszínes, akit nem zavar, ha szarnak rá. A kőkemény önérzet meg az infantilis hárítás képviselői egyszerűen nem tudnak együttműködni, és ha a Pelenkázóasztal nagyon hangoskodik, akkor még jól pofán is lesz vágva.

A Kanapé, mint a bútorkörben szomszédos jegy, súlyánál fogva képes tolerálni a Bőrfotelek keménységét és szélsőségét. Ha a Kanapé meg is nyitja magát, és a megértő otthon ígéretével közeledik a Bőrfotelhez, akkor az méltányolni fogja erőfeszítéseit, és hosszantartó együttműködés lehet az eredménye.

A Hokedlivel sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy komikusak együtt. Az egyik nagyon bátor, a másik nagyon félénk, de ha a Hokedli alá dolgozik és elismeri súlyát, tekintélyét (márpedig a Hokedlinek szüksége van, hogy valahova tartozzon, hogy ne csak sodródjon), akkor furcsa, de talán működőképes lehet az együttműködésük.

A Franciaággyal hiába tudják, hogy a másik azt képviseli, amire szükségük lenne (az egyiknek keménység, a másiknak lágyság kell), annyira eltérőek a szándékaik és a kommunikációs formáik, hogy félő, ez az egymásra találás soha nem fog megvalósulni.

Na de a Rekamiéval, ott lehet drámázni rendesen. Mindkét jegy hiú, szeret eredményes lenni, nem tud élni siker nélkül. Viszont mindketten borzasztó büszkék. A húzdmeg-ereszdmeg játékot kell játszaniuk egészen addig, amíg rá nem jönnek, hogy mind a ketten ugyanazt akarják: egymást.

A Zsúrkocsit jól tudja egy ideig ugráltatni a Főnöki bőrfotel, aztán a Zsúrkocsinak egyszer csak elege lesz és lelép. Szó nélkül. De előtte gondoskodik arról, hogy a macija biztonságban legyen. A Főnöki meg nézheti hűlt helyét és megpróbálhatja levonni a tanulságokat.

A Szobainassal hasonlóak az érzelmi igényeik. Keménység és szélsőségek éltetik őket, és ha a szobainas alá akar rendelődni, a Főnöki bőrfotel méltó lesz a felette uralkodásra. Viszont ha a Szobainas bekeményít, akkor bődületes patáliákat tudnak csapni, mindazonáltal mivel egyiküket sem riasztja vissza a konfliktus lehetősége, ezért egymás mellett tudnak maradni.

Na de a Bárszéket, azt úgy lezúzza a Bőrfotel, hogy ihaj. A szavak embere és a tettek embere is intelligens, de mind a kettő másképp. A Bárszék látszólagos demokráciája lenézésre épül, míg a Bőrfotel diktatórikus módszerei közben képes leereszkedni a földre is. Egy Bőrfotel, ha nagyon hódítani akar, szerenádozna is az ablak alatt. De ehhez egy Bárszéknek nem szabad kinevetnie és nem szabad azzal jönni, hogy idejétmúlt. Üljön rá szépen a szájára és hagyja, hogy vezessék, nem kell félnie, hogy a rossz irányba.

A Dohányzóasztal viszont a lustasága miatt nem bírná a strapát. Mindketten magabiztosak, tudják, hogy mi kell nekik, hogy hogyan szerzik meg. A Bőrfotelt zavarhatja a Dohányzóasztal hedonizmusa, ha az nem párosul ízléssel. A Bőrfotel inkább azért szív drága szivart, mert megengedheti magának, nem azért, mert finom. A Dohányzóasztal céljai nem elég magasztosak a Bőrfotelnek. A Kanapé mindkettejüknek jó pár lehet, csak össze ne vesszenek rajta.

Az Éjjeliszekrény csak akkor illik a Bőrfotel mellé, ha nő. És akkor is csak ideig-óráig, bár ki tudja, ha jó titkárnő módjára viselkedik, és néha magára ölt valami grandiózus toalettet, akkor nem lesz annyira hamar megunva. Ehhez jó alap az Éjjeliszekrény lojalitása, mert a Bőrfotelnek támogatásra mindenképp szükség van. A hangsúly azon van, hogy az Éjjeliszekrény akkor is látsszon nagyobbnak, ha valójában nem az.

A Tolóajtós szekrénnyel való viszony magában hordozza egy állóháború lehetőségét. Mindkét jegy nagyon kemény, de míg az egyik a változásért hajt, a másik a megmaradásért. Ha az egyik enged, akkor értékesek lehetnek egymásnak a mindkettejükben meglévő idealizmus és eltökéltség miatt.

A Fogasnál azonban az a gond, hogy a Bőrfotel jól elvan magában. A Fogas is jól elvan magában. Az egyik a munka, a másik a szellem remetéje. Ha ennyire nem akarják kiegészíteni egymást, akkor miről beszélünk? A Bőrfotel túl sokszor nyúl bele a mocsokba, ami a Fogasnak már túl tisztátalan. Ez így nagyon nem oké.

Két Főnöki bőrfotel viszonya pedig nagyon súlyos konfliktusokat rejt, hacsak nem lágyítja meg a jellemet mondjuk egy mosógép kvintesszencia látens szemétledobóval vagy egy franciaágy sorsmisszió (azaz a születési évet uraló bútorjegy). Valamelyiknek engedni kell, különben elpusztítják egymást.

Mit is tanácsolhatunk a jegy képviselőinek? Nem kell mindig egyedül elvinni a balhét, időnként bízzanak meg másokban is, hogyha olyan tökéletesek nem is lehetnek, mint ők, de talán egy kicsit segíthetnek a célok megvalósításában. Mások társasága korántsem olyan elviselhetetlen, és néha igenis jól esik megosztani a gondokat és problémákat azokkal, akik odafigyelnek rá. Egy Bőrfotel soha nem lesz exhibicionista, de ha néha beenged valakiket a köreibe, akik kiérdemlik, azzal mindenki jól fog járni.

Válasz írása