márc 9, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Az Éjjeliszekrény

„De hogyha átöleli szépen,
megdédelgeti az ölében,
s csinál a búból búbabát,
tükörbe néz a hülye bánat,
s mert a bánat egy hiú állat,
elvigyorogja tán magát.”

(Parti Nagy Lajos: Csigabú)

Sok Éjjeliszekrény jegyű embernek az adottságai dacára rémes kisebbségi érzése van, többnyire ok nélkül. Mert példának okáért az Éjjeliszekrényekre mindig lehet számítani. Mire is gondolok itt?

Jelmondata: Bennem megbízhatsz!

Messze nem a társaság középpontjai úgy mint a Dohányzóasztalok, Zsúrkocsik, nincs olyan erős szépérzékük mint a Rekamiéknak, de ha bajban vagy…akkor számíthatsz rájuk, mert az Éjjeliszekrény az, aki ott van melletted ha rémálmodból felriadsz és ad neked egy kis fényt a lámpájával, egy pohár vizet, jelezve hogy minden oké, csak álom volt, ő ott van melletted. Ez kétségtelenül kiváló családtaggá teszi az Éjjeliszekrényeket és egy munkahelyi kollektívában is megvan a helye az irányító Főnöki bőrfotelek, a stabil Dohányzóasztalok, a megértő Franciaágyak, a sokoldalú Hokedlik és mozgékony Zsúrkocsik mellett. Az Éjjeliszekrény a mentőötletek embere.

Mivel tartalmas jegy, igen könnyen halmoz fel dolgokat de korántsem olyan betegesen mint a Tolóajtós és nem csak ideákat mint a másik tartalmas jegy, a Fogas. Az Éjjeliszekrény gyakorlatias, és jó érzéke van a pénzhez.

Persze a Zsúrkocsinak is mindig van B terve, de az mindig szegényesebb, mert a fontosabb dolgokat a felső polcról már elhordták. Az Éjjeliszekrény ereje akkor mutatkozik meg, amikor nagy baj van. Akkor kerül elő a fiókjából az önsegítő könyv, a fájdalomcsillapító vagy esemény utáni tabletta, némi édesség vagy dugi pénz.

Az Éjjeliszekrény az, aki tud bánni a pénzzel, aki tudja, hogy mit hova kell tenni, nem engedi elverni. Sok Éjjeliszekrény szerezhet könyvelői vagy közgazdasági végzettséget, ugyanis jól tűrik a monotóniát, és egész nap képesek elücsörögni egy bankfiókban.

No de hátrébb az agarakkal, azért ők sem tökéletesek. Nem olyan kifinomult például a szépérzékük, gyakorlatiasabb emberek, de a hagyományos asztrológiával szemben nem olyan korlátolt tökfilkók mint a szüzek. Azért ők lágyabbak, de valóban, ők inkább a számok emberei, pénzemberek vagy mérnökök, matematikusok. Nem szeretik a rivaldafényt úgy mint egy Főnöki bőrfotel vagy Rekamié, nem szeretik en bloc a középpontot mint egy Dohányzóasztal és Kanapé, és nem is a beteges mártírkodásukkal hívják fel a figyelmet, mint a Szagelszívók. Összességében: tényleg inkább akkor hívják csak fel magukra a figyelmet, amikor nagyon muszáj. Nem narcisztikusak, és nagyon hajlamosak a kisebbségi érzésre. Az illemet szigorúan betartják. Erkölcsös emberek.

Ha kap egy Csőgörényt kiegészítőnek az remek, akkor azért lesz bennük kurázsi, mernek újítani, kockázatos üzletekbe belefogni vagányak és energikusak odabent.

A Vastüdőknek vigyázniuk kell, mert a vastüdő könnyen leszívja mások energiáit, hogy egyvalamire vagy valakire áldozza fel. A vastüdő kiegészítő jegy vagy a mértéktelen egoizmusra ha energiáit önmagának szánja vagy a papucsférj/házirabszolga sorsra predesztinál, ha életük párjának szánnak mindent.

A Körfűrész kiegészítő izgalmas egy Éjjeliszekrénnyel. A jámbor, mindentudó barát, aki egy vadállati ént rejteget. A külső, a bútorjegy karizmátlan, kicsinyes de odabent pusztító szenvedélyek, hatalmas libidó tombol. Megbízható fenevad.

Szemétledobóval párosítva minden esély az önérvényesítésre megszűnik létezni. Lábtörlő válhat belőle, ha nem szedi össze magát.

Az Éjjeliszekrény csak egy erősebb, élesebb kiegészítő jeggyel alkot harmonikus személyiséget, mint egy Rotációs kapával, aki be tud pörögni, van éle. A Rotációs kapa az igazságosztó. Megbízható, de olykor azért ő is odacsap.

Kenyérpirítóval párosítva nagy lesz az arca, verbálisan túlfűtött egyéniséget kap aki mindig megteszi amit kell, de közben néha morog meg pofátlankodik. Ha az ember elengedi a füle mellett a beszólásait, akkor azért jó munkatárs lehet.

Kombájnnal kombinálva sajnos erősen tolóajtós szekrényre kezd hasonlítani, korlátolt lesz, provinciális, a változás ellensége, maradi.

Mosógéppel viszont szuperbarát. A Mosógép kiegyensúlyozó és harmonizáló, mint az éjjeliszekrény. Kiváló emberek, a Mosógép sok esetben nagyon jó kiegészítő jegy.

Fejőgéppel nagyon lágy lesz az személyisége az embernek, nem szerencsétlen mert a Fejőgép is mindig megtalálja a szükséges energiaforrásokat, de ő inkább közvetít és katalizál. Kellemes ember, de több önzés kéne neki.


Hogy kikkel jönnek ők jól ki? Először is, muszáj egy kicsit hizlalni az egójukat, különben örökké mások játékszerei maradnak, mint a Hokedlik. Komoly önértékelési problémáik lehetnek az Éjjeliszekrényeknek, amin nagyon nehéz felülemelkedni. Sokszor azzal kompenzálják ezt, hogy mások dolgait, avagy saját rejtett kincseiket kívülre aggatják de ezzel csak nevetségessé válnak. Egy Éjjeliszekrénynek nehéz megtalálni a saját hiteles stílusát, de ha sikerül, akkor felhívhatják magukra mások figyelmét, hogy milyen értékesek. Akkor lépnek ők színre, akkor vernek tönkre mindenkit a surranópályáról, amikor a Szagelszívók érzelmi zsarolása, a Főnöki bőrfotelek mértéktelen egoizmusa, a Rekamiék hisztije, a Dohányzóasztalok makacssága vagy a Tolóajtós szekrények kicsinyessége már kikészítette mások idegeit.

A Rekamié nyitott és élénk ahhoz, hogy legyen kedve felfedezni az Éjjeliszekrény rejtett értékeit. És amikor a Rekamié éppen meg van zuhanva valami jelentéktelen apró malőr miatt, az Éjjeliszekrény az, aki megmentheti az életét.

Az Éjjeliszekrény ideális társa a Pelenkázóasztal, akinek ugyanúgy kincseket rejt a bensője, ugyanakkor sokkal játékosabb, van egy infantilis bája, amit nem érez az Éjjeliszekrény fenyegetőnek.

A Kutyaólnak az Éjjeliszekrény nem elég tekintélyes és mivel az Éjjeli sok mindent magában tart, hiába szagolja ki a Kutyaól ezeket, ha az Éjjeliszekrény nem akarja, hogy segítsen neki más. Ők sokszor inkább nehezen, de maguk oldják meg a gondjaikat. Ez egy Kutyaólnak pedig nem perspektíva.

Remek barátokra lelhetnek a Járókákban, de hosszú távon két malomban őrölnek, a Járóka korlátozó törekvéseit ugyanis még az amúgy béketűrő Éjjeliszekrény is képes megelégelni, ráadásul az az érzése lehet, hogy nincs is a szolgálataira szükség, csak arra, hogy őt is birtokolhassák. Az Éjjeliszekrény, mint tartalmas jegy, hajlamos a birtoklásra, de ha ővele teszik ezt, az persze nem mindig tetszik neki.

A Szagelszívónak az Éjjeliszekrény túl józan, aki könnyen átlát a Szagik manipulatív trükkjein. A kérdés az, hogy az Éjjeliszekrény lát-e emellett mégis olyasvalamit, ami miatt megéri a Szagelszívóval lennie. Sokszor talál is ilyet.

A Kanapé viszonya az Éjjeliszekrénnyel kellemes, jól elvannak egymás mellett, inkább csak az unalom problémája merül fel, illetve ha a Kanapé dőzsölése, időszakos túlzásai kivívják az Éjjelik ellenérzéseit.

A Főnöki bőrfotel becsüli az Éjjeliszekrényt, ha az behódol neki és elismeri a Főnöki tekintélyét. Mindkét jegynek fontos a munka, a gyarapodás, a társadalomban betöltött szerep, mindkét jegy képviselői képesek ingyen is dolgozni de csak akkor, ha biztos, hogy ez később még kamatozni fog. Az Éjjeliszekrény lehet a Főnökinek a titoknoka, mindenese, cserébe pedig részesülhet az eredményekből, ugyanis a Bőrfotelek sem teljesen önzők.

Nagyon hasonlítanak egymásra a Hokedlikkel, majdhogynem lelki társak, de mégsem. Ellenben jól kijönnek egymással, mivel egyik jegy sem hajlamos a rivalizálásra. Ideális párosítás, de fontos, hogy a Hokedli mozgékonysága új és új színekkel gazdagítsa a viszonyt, különben kifáradhat.

A Franciaágyakat epedve bámulja az Éjjeliszekrény, de viszonyuk soha, soha nem lesz egyenrangú. Ha ebbe belenyugszik, akkor viszont tartós lehet a kapcsolatuk és mindkét fél kölcsönös megelégedésére szolgál.

Egy önmagát lestrapált, kifáradt Zsúrkocsi lehet úgy, hogy már csak egy Éjjeliszekrényben lát reményt, aki meg megérti, hogy a Zsúrkocsi is csak megy-megy-megy és közben ad-ad-ad mert ilyen hülye természete van.

A Bárszék csípőből lenézi, az Éjjeliszekrény pedig nem tartja a Bárszéket méltónak a szolgálataira, hiszen úgy gondolja, hogy a Bárszék mindig saját magát keveri bajba.

A Dohányzóasztal mint élveteg jegyű, sokkal hiúbb és makacsabb: ő a Rekamié és a Kanapé mellé vágyik. A Dohányzóasztalok kicsit megalomániásak, valljuk be, csak nem csinálják olyan jól, mint a Főnöki bőrfotelek.

A Szobainas mivel vagy szadista vagy mazochista, jobb ha egy erősebb személyiséget választ maga mellé, az Éjjeliszekrény mellette olyan ostorozást kap hogy csak na. Az Éjjeliszekrény sajnos sok esetben túl szürke egy Szobainasnak.

A Tolóajtós szekrény simán kifosztja, mert ő a nagyobb, erősebb. Mindkét jegy birtokolni akar, de míg az Éjjeliszekrénynek a tartalékképzés a fontos, addig nagyobb, tartalmas társa többnyire csak megszerezni akar

Ha a Fogas méltóztatik leereszkedni végre a realitás talajára, akkor tudja értékelni hősünket, de inkább nem, mert neki nincsen szüksége fizikális dolgokra (vagy nem vallja be). Mindkét jegy túl passzív, nem tudni, melyikük is kezdeményezne közülük.

Két Éjjeliszekrény elvan egymással, mint a befőtt, csak épp nem történik semmi. Az égvilágon semmi.


Láthatjuk hát, hogy bár az Éjjeliszekrények nem épp a legkarizmatikusabb tagjai a bútorkörnek, vagy ha mégis nagyon határozottak és bátrak, akkor a kiegészítő jegy miatt van így. Ahelyett hogy mindig mások, a nagyok, érzékiek, mint a Franciaágy, Rekamié, vagy színesek mint a Zsúrkocsi iránt álmodoznának, szedjék össze magukat, villantsák fel rejtett értékeiket, feszítsenek oda miután egy Szagelszívó megszívatta a szerencsétlent és higgyék el hogy állati sikerük lesz, főleg ha kiderül hogy mennyi pénzük van jó helyekre eltéve a Kajmán-szigeteken.

Válasz írása