márc 19, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Rágyújtunk a dohányzóasztalra

„Hamvadó kis fehér parázs, megremeg az éjben, úgy veri a láz
Nyugszik a tálca hamus peremén
Az ő sorsa pontosan enyém.”

(Karády Katalin: Hamvadó cigarettavég)

Hamvadó cigarettavég, igen, ez illik a Dohányzóasztalhoz. Mert hát mit gondolhat erről a számról a többi bútorjegy? A Szagelszívó egészségpárti szentbeszédet tartana, hogy egy ilyen egészségromboló szokásról hogy lehet énekelni. A Járóka időpocsékolásnak tartja a dohányzást, a Pelenkázóasztalt csak a gyufával való játék, a “pirózás” izgatná meg a hamvadó kis fehér parázs hőmérséklete benne. A Kanapénak a dohányzás kényelmetlen, mert piszokkal és füsttel jár, miért kell bagózni, amikor lehet helyette enni is. A Főnöki bőrfotel rühelli a bagósokat, a cigiszünetre ellógók, azaz a munkát szabotálók miatt. A Hokedli képtelen eldönteni, milyen cigarettamárkát szívjon, egyáltalán, ne pipázzon-e inkább, de ha azt mondják, akkor inkább rá se gyújt. A Kutyaólnak a cigaretta többnyire egyszerűen csak túl szagos.

A Franciaágyat az zavarja, hogy ebben a dalban egy szegény elhagyott ember kesereg, és elkezd pityeregni a dalszövegtől. A Rekamié hatalmas hajlításokkal és gesztusokkal énekelné, hosszú vörös üvegszipkával a kezében, vagy ha férfi, akkor egy vastag szivarral, mindegy is, hogy a dal milyen dohánytermékről szól.

A Zsúrkocsi tökéletesen megérti, hogy milyen jó társ lehet egy cigaretta, kedve is támad rágyújtani, aztán rájön, hogy az összeset eltarhálták tőle.

A Bárszék amúgy is egyik szálról a másikra gyújt, legfeljebb a whiskeyt hiányolja a dalszövegből, akkor nem lenne ilyen szomorkás. A Szobainas felhúzza magát az egészen, mindegy hogy miről van szó, aztán nem egy cigit gyújt meg idegességében, hanem mondjuk a saját haját.

Az Éjjeliszekrény smucig ahhoz, hogy cigarettát vegyen, a dalt is torrentről szedte le, ócska minőségben. A Tolóajtós szekrény meg kizárólag Karády Katalin feldolgozását hajlandó meghallgatni, minél jobban recseg a gramofonlemez, annál jobb; közben tajtékpipájával szöszmötöl. A Fogas meg cigaretta helyett füstölőt ajánl, és ha abban a füstölőben némi marihuána is van, akkor a gond is elszállna.

A Dohányzóasztal nem szólna semmit, csak ülne és élvezné. A Dohányzóasztal, ha nem dohányzik, akkor is teljesen át tudja venni az életérzést, ugyanis ez a fogalom, az életérzés, a Dohányzóasztalok kulcsa. Őket nem az eszmék, nem a gondolatok érdeklik, se az érzelmek, se a kötelességek és elvárások, és még a szenvedélyek sem úgy, ahogy a Szobainasokat, akiknek egész létük erről szól.

A világ csak hangulat.” – írta Baudelaire. A Dohányzóasztal élete is a hangulat körül forog, pontosabban a mindig lehető legmegfelelőbb hangulatok biztosítása, illetve kiélvezése körül. A Hamvadó cigarettavéget a ’30-as években írták, és a Dohányzóasztalt is vonzhatja az az időszak, ahogy elképzeli magát ondolált, vagy marcel-hullámos hajú, vastag ajkú, cigarettaszipkás szőkeségek között egy bárban, odakint a fényreklámos Budapest, nádkeretében Az Est legfrissebb pletykái, s ha ráunt az örmény konyakra s a Media cigarettára, hívja a sofőrt és hazaautókázik Pasarétre, az újonnan épült bauhaus stílusú villájába. Hogy odakint a nagyvilágban egy hitlerbajszú töpszli uszít a világ ellen, s Joszip Visszarionovics gulagra küldené még a saját anyját is, az a Dohányzóasztalt nem igazán érdekli. Az utolsó pillanatig. Aztán Sir Winston leteszi a szivart és szétrúgja a nácik seggét. Churchill ugyanis Dohányzóasztal jegyű volt.

A Dohányzóasztal mindent megpróbál kiélvezni addig, amíg lehet és sokszor addig is, amikor már túl késő, amikor már észhez kellett volna térni és cselekedni. A jegy képviselői hajlamosak ugyanis a struccpolitikára, ha fejüket nem is a homokba dugják, akkor alkoholmámorba, bagófüstbe, vagy egyszerűen “ha néha számlát kapunk, fogjunk magunk és bezárjuk az ajtót”, ahogy a szintén ’30-as évekbeli, A bankban nincsen betétem című dalban éneklik. A Dohányzóasztal nem szeret és nem is tud takarékoskodni, hiszen ami van, azt ki kell élvezni. Ha meg már nem lesz, akkor majd kitalál valamit. A Pelenkázóasztalhoz hasonlóan a Dohányzóasztal igazi esze és ereje is határidő, vagy súlyos helyzet esetén jön elő. Az a jobbik eset, amikor még nem késő és lehet menteni néhány zseniális húzással a helyzetet, de ha minden összedől, a Dohányzóasztal akkor is feláll és újrakezdi, hogy újra felépíthesse magának azt a kellemes élethelyzetet, amelyben annyira szeret lenni. Hogy ez a helyzet milyen, hiszen egyesek egy dülöngélő kalyibában is tudnak boldogok lenni, az a Dohányzóasztal igényein és képességein múlik. Bár élveteg jegy, de azért megvan a magához való esze és nem a szerencsében bízik, hanem inkább a ravaszságában. Van bennük valami ösztönös talpraesettség, ezért olyan magabiztosak. Nehéz őket kihozni a sodrukból. Nem igazán szószátyárok, és a cselekvésnek sem megszállottjai; valljuk be, eléggé lusták. Szeretik a társaságot, de igénylik a csendet is, élvezik azokat a pillanatokat is, amikor mindenkiből kifogy a mondanivaló és csak csendben ülnek és iszogatnak. Az ivásban nem a részegség a célja, hanem az a kellemes kis spicc, amikor még minden zavartalannak tűnik, míg a Bárszék azért iszik, hogy teljesen elveszítse a kontrollt a saját tudata felett. Ezért aztán a Dohányzóasztal, bár az élvezetek és hangulatok a mindene, de inkább a minőségre törekszik, mint a mennyiségre.

Mint barátok is kiegyensúlyozott, bár néha kissé túlságosan gyakorlatias gondolkodású emberek, véges az empátiájuk is. A munkában nem kimondott vezetők, de a babramunkát sem állhatják. Inkább szakemberek, specialisták, akiket ritkán kell elővenni, de akkor tudják mi a dolguk és megoldják a problémákat, egyébként meg elvannak, mint a befőtt és ücsörögnek egy lounge-ban, kényelmes karosszékben és néznek ki a fejükből. Tudják, hogy kell lazítani és ami még fontosabb, képesek másokat is rávenni, hogy hogyan tegyék, ami több jegynek is nagyon fontos, kéne hogy legyen, hiszen egy Hokedli, egy Zsúrkocsi, egy Szobainas egy Rekamié, egy Főnöki bőrfotel könnyen felemészti az energiáit.

A Dohányzóasztalt egy dolog vezérli, hosszú, derűs és kellemes élet, más levesébe csak akkor köp bele, ha megzavarják a jókedvét, és akkor sem dühöng, hanem néhány egyszerű, de jól irányzott csapással helyreteszi a rendbontót, de nem tart szentbeszédet és nem is az a célja, hogy megnevelje a másikat. Csak kopjon le és húzzon el a fenébe, ne zavarja a köreit. Ennyiben nyilvánul meg az ő agressziója.

A Dohányzóasztal Csőgörény kiegészítő jeggyel, kicsikét gyakrabban pörög be, és néha túl nagy lendülettel próbálja eltakarítani a jóérzetébe ütköző akadályokat. És néha hajlamos túllőni a célon, ha élvezetekről van szó, akár az excentrikusságig és a perverzióig is elmegy.

A Dohányzóasztal-Vastüdő jegyű ember kissé unalmas, zárkózott és a tapintatlan. Ha nem vigyáz, tipikus befordult, pipázó Pató Pál úr lehet belőle.

Ha kiegészítő jegye Körfűrész, akkor időnként előfordul, hogy vadászpuskával csinál rendet. Elég, ha túl sokáig zajongunk: egy túl hangosra sikeredő házibuli vagy egy lakásfelújítás, és könnyedén elkezdhetünk rettegni a szomszédtól. Ha ilyen jegyű a lakik mellettünk, inkább ne nyissunk neki ajtót, mert soha nem lehet tudni, mi a baja. És mekkora.

A Szemétledobó a Dohányzóasztal minőségmániáját tompítja, és gyakorlatilag minden jó neki. Az emberekre sem haragszik annyira, szívesen lát vendégül másokat és szívesen hallgatja meg embertársait. Esetleg a maradékot is áthozhatjuk neki, örülni fog annak is.

A Dohányzóasztal-Rotációs kapa jegyű embertársunk könnyen túllép a saját jólétének kérdésein, és előkerül a “kinek van igazából igaza” kérdés is, úgyhogy ne vegyük olyan félvállról a reakcióit. És igazának kimondottan hatékonyan szerez érvényt, úgyhogy ne ellenkezzünk vele. Nem csinál nagy patáliát, épp akkorát csak, amekkorát kell, aztán beül a kedvenc kocsmájába és iszik egy sört.

A Dohányzóasztal-Kenyérpirító sokat beszél, sokat eszik és iszik. Igazi ínyenc, és érzékleteit hallatlan lelkesedéssel részletezi, amit érdekes végighallgatni, mert a Dohányzóasztal jegyűeknek ösztönösen jó az ízlése. Tudják, hogyan kell a trendeket diktálni. És kitűnő diplomaták.

A Dohányzóasztal-Kombájn a személyisége csakis az élvezetek körül forog. De tényleg. És ha nem kapja meg, ami szerinte jár neki, akkor a dolognak csúnya vége lesz, és nem az ő nézőpontjából. Mindig legyen kaja a hűtőjében, akkor nem lesz baj.

A Dohányzóasztal-Mosógép jegyű ember lusta, ritkán aktivizálja magát, viszont a leghangosabb kedélyeket is könnyedén lecsendesíti, viszont ha ő kerül nézeteltérésbe, akkor sajnos nehezen szerez érvényt a saját igazának, mert nem méri fel, hogy egy határozottabb fellépéssel mennyit nyerhet az ügyön. Nem szeret kockáztatni.

A Dohányzóasztal-Fejőgép hajlamos tovább nyújtózni, ameddig a takarója ér. Sokkal tovább nyújtózni, már a lába is lelóg az ágyról, nagyon nehezen változtat és nem lustaságból, hanem mert mindenből tényleg mindent ki akar hozni. Borzasztó állhatatosak. Nem félnek a konfliktustól, csak feleslegesnek tartják. Fegyverük a türelem.

A Dohányzóasztal jó kedélyű jegy, és jó esetben viselkedése mentes a szélsőségektől. De más bútorjegyeket még ez is kihozhat a sodrából. Lássuk, melyeket.

A Járóka és a Dohányzóasztal jól megfér egymás mellett, bár a Járóka erkölcsközpontúsága túlzott vaskalaposnak tetszhet a Dohányzó szemszögéből és a Járóka a gyengeség jelének tarthatja az élvetegséget. Mindkét jegy nagyon makacs, de hangos nézeteltéréseik nincsenek.

A Szagelszívó készségesen megtesz a Dohányzóért jó pár dolgot, hiszen van, amikor túl sűrű a füst, és nem kapni levegőt. A Dohányzóasztal halogatása tipikusan olyan helyzeteket eredményez, amikor egy Szagelszívó önfeláldozása mentheti csak meg a helyzetet. Jó párosítás, főleg ha a Szagi a nő.

A Pelenkázóasztallal ki nem állhatják egymást, hiszen a gyerekek még túl törékenyek a felnőttek játékaihoz. Az egyik naiv, a másik meg ráérősen dörzsölt jegy, és bár a Pelenkázók is tudnak lenni ravaszak, de sajnos nem mindig és nem eléggé. A két jegy viszonya rivalizálásban is kiteljesedhet.

A Kanapét és a Dohányzóasztalt egymásnak teremtette a sors, mindkét jegy kissé lomha, béketűrő, és nem bírja a nagy érzelmeket. Jól elvannak egymás mellett, bár néha túlságosan is elmerülnek a kellemes érzetekben és életük nem halad semerre, mert egyik jegy sem túlontúl célorientált.

A Főnöki bőrfotel folytonos nyomulásában, olykor már-már aszketikus életformájában bizony komoly akadályt jelenthet egy Dohányzóasztal, aki nem megy sehova és nem is érti, miért a nagy cécó a nagy célokért. A Dohányzó hajlamos a cinizmusra, ami még jobban bosszantja a Bőrfotelt, aki megpróbálja feldönteni.

A Hokedli sokban hasonlít a Dohányzóra, de egyben mégsem. A Hokedli ugyanis egy kicsit hiperaktív, de épp csak a maga szerény módján, ami még imponálhat is az Asztalnak, mert legalább színt visz az életébe, cserébe pedig biztonságérzetet ad a Hokedlinak.

A Franciaágy mélységre és hitelességre törekvését néha túlzónak tartja a Dohányzóasztal, és értetlenül nézi, és épp már csak ez kell egy Franciaágynak, hogy kiborítsa teljesen, és ha a Dohányzóasztal cinizmusa még rá is tesz egy lapáttal, akkor tényleg beüt a krach. A bagós csináljon egy kicsit rendet magában, hogy jusson hely az érzéseknek, akkor nagy baj nem lehet.

A Dohányzóasztal jó ízlése, minőségszeretete imponál a Rekamiénak, de ez még nem elég, a Dohányzónak bizony ki kell nyitnia a száját is, különben viszonyuk unalomba fullad. Ez az Asztalnak pont jó, de nem érti, hogy miért is csattog el sértetten a Rekamié egy ilyen helyzetből. A Rekamiénak ugyanis nagyon alacsony az unalomküszöbe.

A Zsúrkocsi és a Dohányzóasztal viszonya konfliktusoktól mentes, és ha néha a romlott sütemények szaga is belerondít a szoba levegőjébe, sebaj, a füst elnyomja. Ugyanakkor a Zsúrkocsi mozgékony, folyton valamerre tartó jegy, akinek célok kellenek, helyes irányok, ezt pedig a Dohányzó nem mindig tudja megadni és nem is akarja.

A Szobainas és a Dohányzóasztal viszonya tipikus se veled-se nélküled jellegű, de ez inkább a Szobainas miatt van, aki csinálja a fesztivált. A Dohányzóasztal meg csak vár, hátradől és nézi a műsort.

A Bárszék hasonló a Dohányzóasztalhoz, csak épp mindent túlzásba visz. Ezen a Dohányzóasztal kedélyesen mosolyog, és amikor a Bárszék kidől, szépen elkapja, hogy össze ne törje magát. A Bárszék cserébe örül neki, hogy legalább a Dohányzóasztalokat nem bosszantja a folytonos pózolásuk.

A Dohányzóasztal viszonya az Éjjeliszekrénnyel bizony rossz. Gondoljunk csak bele: Churchill Dohányzó volt, Hitler Éjjeliszekrény. Az egyik lazán és könnyedén megoldja a problémákat, majd belevigyorog a kamerába a V jellel, addig a másik belefullad a részéletekbe és az erőlködésbe, mindent be akar biztosítani és mindenáron. Az Éjjeliszekrény hajlamos a paranoiára a biztonságérzet keresése miatt, ez akkor gond, amikor már az a nem jelentéktelen mennyiségű biztonság, amit a Dohányzó adhat, sem elég neki.

A Tolóajtós szekrényben mindig találni érdekes dolgokat, ami egy ideig lendületet hoz a Dohányzóasztallal való viszonyba. Mindketten szeretik a bevált, patinás dolgokat, ugyanakkor furcsa, de ez az egyetlen helyzet, amikor a Dohányzóasztal kezd el unatkozni valaki mellett és nem valaki őmellette.

A Fogas megveti, lenézi és kiátkozza a Dohányzóasztal élveteg, életérzés-központú világszemléletét, szellemi lomhaságát, tompaságát, azt, hogy az nem vágyik magasabb horizontok felé. A Dohányzóasztal meg kiröhögni ezt a légből kapott idealistát. Az egyik a tiszta levegőre, éteri magasságokba vágyik, a másik meg négy lábbal a földön marad.

A Kutyaól és a Dohányzóasztal jó társaságot biztosít egymásnak, hiszen a Dohányzóasztalnak is fontos az otthona, amit védelmezhet. Viszonyuk inkább baráti és bajtársi, ritkán villannak közöttük nagy szenvedélyek.

Két Dohányzóasztal viszonya ugyanakkor jó, kellemes, de csak akkor, ha egyiknek sem túl nagy az egója, különben nem férnek el mindketten ugyanabban a szobában.

A Dohányzóasztalok nem a világ nagy vizionáriusai, kreatívjai, teremtői, megváltói, de kiegyensúlyozottságukkal és gyakorlatias látásmódjukkal jó támaszaik lehetnek azoknak, akik csatába indulnak a szenvedélyeikért, elveikért, satöbbi. Ők nem mennek, jól elvannak otthon, de ha elcsigázottak vagyunk, ők mindig megkínálnak bennünket egy itallal és a kanapéjukon is akad hely.

Válasz írása