dec 16, 2011

Kategória: Életmód

Bútorszilveszter

Már biztosan mindenki tudja (aki nem, az meg sejti), hogy a Dohányzóasztal év utolsó napjaihoz érkeztünk és holnap, december 17-én elkezdődik a háromnapos Bútorszilveszter. Ez nem csak azért fantasztikus, mert így a Bútorhoroszkóp követőinek nem két, hanem három ünnep közötti időszak áll rendelkezésre, hogy ünnepi hangulatban pihenjenek, de meg is adja a módját az óév lezárásának és az új kezdésnek, mindezt anélkül, hogy utána hirtelen vissza kellene zökkenni a hétköznapok szürkeségébe. A legtöbb ember ugyanis ilyenkor már szabadságon vagy téli szüneten van.

A hagyományos szilveszterekkel ellentétben a Bútorszilveszter egy háromnapos  ünnep, ami lehetőséget ad arra, hogy elmélyüljünk a gondolatainkban, és ne csak a tetemes pezsgőmennyiség elfogyasztása után megtett és három nap után megszegett újévi fogadalom erejéig.

A szilveszter első napja december 17-e, Zsúrkocsi napja. Ezt a napot egy olyan szituáció példázza leginkább, amit mindenki jól ismer: amikor a szemed kívánja a még egy gombóc fagyit, a még egy szelet sütit, és a nem édesszájúak kedvéért a még egy kis májas hurkát. Megesik. A kísértésnek nem mindig lehet ellenállni, és néha nem is kell, ahogy a kicsit többet kajálástól sem lesz mindenki feltétlenül rosszul. Ezen a napon tehát nyugodtan szívjunk még el egy doboz cigit, ha az újévben le akarunk szokni. Persze ez a nap nem az elengedésről szól, hanem az élvezettől: ezen a napon semmit nem kell megtagadni magunktól. Simogassuk meg a saját arcunkat, emlékezzünk a jó dolgokra az óévből, és tegyünk rá még egy lapáttal, mondjuk bulizzunk egy nagyot.

Az elengedésről december 18-a, a Szagelszívó nap szól, ugyanis ennek jótékony energiái megszabadítanak minket attól, amit úgy igazán, szívből el akarunk engedni. Nem kell tovább cipelnünk a rossz döntéseinket, a fájó emlékeket, a félresikerült terveket: vegyük elő őket még egyszer, utoljára, vonjuk le a konzekvenciákat, aztán eresszük szélnek egyiket a másik után. A múlt rossz szele ugyanis a Szagelszívóban végzi, ami nagy megkönnyebbülést hoz. Ezen a napon érdemes tehát nyugodt környezetben, esetleg félrevonulva átgondolni a dolgainkat, hogy tiszta szívvel és könnyű lélekkel léphessünk át az újévbe.

Az újév első napja december 19-e, Zsúrkocsi napja, a felszabadultság és az újrakezdés ünnepe. Lehet pezsgőzni, haverokkal lógni, és megvitatni az elmúlt évet és a jövőbeli terveket, és az sem baj, ha ez a hepöning hatalmas tivornyává fajul. A lélek tiszta lapjára sem árt néhány stikli, hogy lehessen min elmélkedni a következő bútorszilveszter középső napján, nem? Dehogynem. Azért mondjuk az sem árt, ha ezeket a stikliket nem festékszóróval húzzuk…

Nade a lényeg, hogy érezzük jól magunkat ezen a három napon, ami annál élvezetesebb lesz, minél többen nem értik, hogy miért van olyan jó kedvünk, és miért kívánunk ilyenkor Boldog Új Évet!

Válasz írása