jún 21, 2012

Kategória: Bútorjegyek, Életmód

Bútorjegyek és nyaralás

“Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár…” – énekelte a Beatrice is a híres dalocska klasszikus feldolgozásában. Mi azonban a nótát nem így folytatnánk, hiszen nem mindenki élvezi úgy a strandot. Vannak, akik inkább töltenék szabadságukat vízpart helyett nagyvárosokban, a hegyekben, vagy épp – a hőségriadóra való tekintettel – az orosz tajgán, mielőtt még élve megfőnének. Ha még valaki nem döntötte el, hogy hova utazik a nyáron (sokan anyagi helyzetük miatt sajnos csak képzeletben), azoknak útmutatóul szolgálhat az alábbi írás, melyben összeválogattuk, hogy a különböző bútorjegyekhez milyen típusú üdülés is illik.

A Járókák nem szívesen mozdulnak ki megszokott környezetükből, de ha mégis, akkor szeretnek mindent jó előre biztosra tudni. Ők biztosan nem a hátizsákos-stoppolós módját választják az utazás módjának, hanem körültekintően megnéznek minden célországot 10 éves történelmükre visszamenőleg, hogy még véletlenül se törjön ki forradalom a vakáció alatt, és ne váljanak terrormerénylet áldozataivá, és az utazási irodát is megválogatják, hogy biztosan ne menjen csődbe, mialatt ők nyaralnak. A jól bevált, népszerű tengerparti üdülőhelyeket szeretik, úgyhogy számukra Horvátország, Itália vagy Spanyolország lehet az ideális.

A Szagelszívók számára az a fontos az úticél megválasztásánál, hogy utána minél irigyebbek lehessenek az ismerősök. Ők azok, akik már fél évre előre terveznek, hogy a legjobb helyen legyenek akkor, ha a legjobb buli van. Szeretik az egzotikus célpontokat és a nagy fesztiválokat, úgyhogy a Riói Karnevál vagy a Mardi Gras New Orleansban ideális lehet számukra. Nem baj, ha nem nyáron van, a lényeg, hogy lehessen virítani, hogy ők még oda is eljutottak.

A Pelenkázóasztaloknak találták ki az aquaparkokat. Ők azok, akik felnőttként is visítva végigmennek egy nap 10-szer a legijesztőbb halálcsúszdákon, és akik mindig kaphatóak egy vízpisztoly-csatára. A vidámparkokat is kedvelik, hiszen a Pelenkázóasztalok személyisége is sokszor olyan, hogy pörögnek, mint a ringlispíl. Kíváncsi természetük és csekély veszélyérzetük miatt nekik találták ki a különféle felfedezőtúrákat is, de egy kiadós helymászáshoz többnyire már lustának bizonyulnának.

A Kanapék szeretik a kényelmet, ugyanakkor az improvizációt is, úgyhogy a szállás minőségére mindig gondosan odafigyelnek, de hogy napközben hova mennek és mit esznek, azt teljesen a véletlenre bízzák. Bár térképet visznek magukkal, de az útikönyvekre jobbára csak legyintenek, arra mennek, amerre viszi őket a véletlen, ami csak akkor lehet baj, ha rossz hírű negyedekbe tévednek, de kis szerencsével még ezeket a helyzeteket is megússzák. Jobban szeretik a nagyvárosokat az üdülőövezeteknél és a last minute utakat kimondottan nekik találták ki.

A Főnöki bőrfotelek nyaralása tökéletes kell, hogy legyen. Nekik tényleg minden kell, hogy stimmeljen, és már indulás előtt hetekkel gondosan kivasalják a bőröndbe szánt cuccokat. Szeretnek repülni, és szívesen fizetnek plusz költségeket az extra szolgáltatásokért. A pénzt nem sajnálják, ha a saját kényelmükről és fontosságukról van szó, és még a világ végén is előszeretettel osztják ki a személyzetet akár csak mutogatva is, ha valami nem stimmel. Ideális úticél lehet számukra Amerika vagy Svájc.

A Hokedlik nagyon nehezen döntik el, hogy hova is utazzanak, ezért többnyire oda mennek, ahova hívják őket útitársnak, vagy amiről sok jót hallottak. Komoly preferenciáik nincsenek, a személyes ajánlásokra helyezik a hangsúlyt, és ha a nyaralóhely mégsem olyan tökéletes, mint amilyennek leírták előre, akkor is megpróbálják kihozni belőle a legjobbat. Nem vágynak különlegességekre, Lengyelországba vagy Erdélybe szívesebben utaznak, ahol a magyarokat kevésbé terhelik negatív előítéletek.

A Franciaágyak számára a szabadság egyet jelent a lustálkodással, pihenéssel és a várva várt együttléttel, amit a barátokkal vagy a párjukkal tölthetnek. A nyüzsgő turistacélpontok helyett jobban kedvelik a kis, ismeretlen halászfalukat. Romantikus természetük miatt szívesen fedeznek fel régi várromokat vagy templomokat, és a hangulat fontosabb nekik, mint a töméntelen szuvenír vásárlása és minden lámpaoszlop lefényképezése. Jól érezhetik magukat Itália középső vagy déli részein, ahol sok a műemlék, de nem annyira kirakatízűek, mint Toszkána, és a Kárpátok vadregényes fenyveseiben is szívesen kóborolnának.

A Rekamiéknak az utazás egy újabb eszköze annak, hogy az imidzsüket polírozzák, ismereteiket bővítsék, na és persze lemerítsék saját vagy párjuk bankkártyáját. Párizs, Milánó, New York vagy Barcelona lehet számukra ideális, vagy éppen Monaco és a Cote d’Azur, a lényeg, hogy elegáns legyen, tele kirakatokkal, melyekben megcsodálhatják visszatükröződő tükörképüket, és különleges ruhadarabokat vagy szuveníreket vehessenek.

A Zsúrkocsik szeretnek mindent kipróbálni, de csak akkor, ha az nem jár túlzott kockázattal, úgyhogy nem biztos, hogy jó ötlet, ha az európainál szerényebb higiéniai szokásokkal bíró országokba utaznak zabálótúrára. A soknyelvűség, a sok kultúra lenyűgözi őket, így például London ideális útcél lehet számukra, de az északi országok is érdekesek lehetnek, hogy tényleg svéd húsgolyókat egyenek, ne csak az ikeásat.

A Szobainasok fent és lent között hintázó személyiségének a hegyvidékek felelnek meg a legjobban, ahol kellőképpen kifáraszthatják magukat és levezethetik fölösleges energiáikat. A merész hegyormokon bebizonyíthatják rátermettségüket, esténként pedig akár jódlizásra is vetemedhetnek. Jobban szeretnek holtszezonban utazni és kapcsolatot teremteni a helyiekkel.

A Bárszékek ha utaznak, akkor is elsősorban a szórakozást részesítik előnyben, és az sem zavarja őket, hogy Glastonburyben ágyékig állnak a sárban, ha egyszer jó a buli. A Bárszékeknek Ibiza sem ciki, a lényeg a pörgés és a fiatalos hangulat, és ezért még a kényelmükről is lemondanak, és alszanak inkább sátorban vagy a szabad ég alatt, ahol éppen kedvük támad.

A Dohányzóasztalok számára az utazás fő célja az ismeretszerzés, illetve a nyelvgyakorlás, ezért gondosan válogatják meg útcéljukat, és ha kell, külön kutatásokat is végeznek, mert nem bíznak az útikönyvekben. Szeretik a tematikus túrákat, és bár a Dohik elég kényelemszeretők, egy egy-érdekes látnivalóért képesek elég sokat utazni. A strandon lustálkodás nem az ő műfajuk, inkább a különböző csillagtúrák a Mediterrán vidéken vagy a Baltikumban, ahol lehet nézegetni antik romokat vagy középkori várakat.

Az Éjjeliszekrények szeretik a praktikumot a nyaralás során is, ezért mindig ügyesen optimalizálják a poggyász mennyiségét és az utazás módját is körültekintően választják meg. Szeretik a helyi specialitásokat, a népművészeti dolgokat, és az Éjjeliszekrények azok, akik pontosan tisztában vannak azzal is, hogy Magyarország milyen sokszínű (ráadásul nem buknak a valutaváltáson), ezért szívesen maradnak belföldön. Fontos számukra az egészségük, ezért szeretik a gyógyfürdőket.

A Tolóajtós szekrények számára fontos a hagyomány, a múlt ismerete, ezért csak olyan célpontot választanak, ahol legalább két ezer éve emberek laknak. Ha az messze van, az se baj, ők azok akik Macchu Picchu romjai között is áhítattal mászkálnak, vagy a maja templomok között, miközben a véres áldozati szertartásaikról olvasnak. A bulizás nem annyira mozgatja őket, inkább az elmélyedés, és az áleredeti, antiknak mondott cserépdarabok vásárlása, amelyekből irdatlan mennyiséget képesek beszerezni.

A Fogasok számára az utazás belső utazás is, ezért szívesen keresnek fel olyan helyeket, melyeknek szimbolikus jelentése van, vagy vallási funkciója. India vagy a Szentföld vonzó lehet számukra, vagy olyan természeti csodák, melyek lenyűgözik őket, vagy ahol a helynek valamiféle különös energiája van. A Fogasok bírják a gyaloglást, ezért a zarándokutakat is nekik találták ki.

A Kutyaólak rendkívül kalandvágyóak, ezért ne lepődjünk meg rajta, ha este csak egy cetli vár az asztalon, hogy elindult stoppal Kazahsztán felé, majd két hét múlva jön. Persze szívesebben megy útitársakkal, de az is lehet, hogy valakivel útközben akad össze és folytatja vele az útját. Ők a tipikus igénytelen hátizsákos felfedezők, akik mindenhol találnak valami érdekeset, ezért mindegy is, hogy hova mennek, mert mindenhol feltalálják magukat.

Válasz írása