márc 17, 2011

Kategória: Bútorjegyek

Ti, Bárszékek, kik mindenkit lenéztek…

„Hagyjátok, hogy végre éljek,
Nem érdekel semmilyen kényszer,
Hadd rúgjak be végre elégszer már,
Én másnapos akarok lenni.”

(Tankcsapda: Nem kell semmi)

A Bárszék nem hülye. Márai és József Attila Bárszék volt. A Bárszékben megvan a szépérzék, még ha nem is annyira, mint a Rekamiéban. A Bárszék nem durva, ha nem hozzák ki a sodrából. Inkább pipiskedő és önérzetes, de soha nem csinál akkora műsort mint a Rekamié. A Bárszék vajon afféle kocsmázós Rekamié? Talán. Kétségkívül könnyen elemelkedik a földtől és sérelmeit inkább metafizikai sérelmekként éli meg és nem követel érte azonnal elégtételt mint egy Főnöki bőrfotel, nem fizikai erőszakkal fenyeget mint egy Tolóajtós, nem drámázik mint egy Rekamié, nem menekül el mint egy Zsúrkocsi aki időnként bealkot, aztán meg lapít mint szar a fűben. Nem fakad sírva mint egy érzelmes Franciaágy, nem rúg vissza mint a Dohányzóasztal, ostorával nem csettint mint a Szobainas, köddé nem válik mint a Fogas, nem oltja le a lámpát mint egy Éjjeliszekrény, nem mártírkodik, mint a Szagelszívó, nem tárja szét karját tehetetlen elfogadással mint a Pelenkázóasztal, nem bújik az asztal alá mint a Hokedli, nem marad rezzenetlen mint a Kanapé, nem integet megsértője után mint egy Járóka.

Leissza magát és zabál egy nagyot, elvégre a Bárszék élveteg jegy. Bár nem Dohányzóasztal, de talán még füstöl is egy nagyot és morog és magasabb szintű sérelemként éli meg a dolgot. És nekiáll agyalni, de már félig részegen ami persze sikerre sohasem vezet. Ha a Bárszékek reakciói olykor kissé nevetségesek, replikái szétcsúszóak, az azért van, mert üres gyomorral egyszerűen nem tudnak gondolkodni. Kapaszkodnak az ételbe és az italba mint a Dohányzóasztalok. Van ebben némi gyermetegség.

A Bárszék mozdulatlan, nem váltogatja nézőpontjait. Felülről tekint mindenre, ezért provokálhatja ki mások ellenszenvét.

Az individualizmusuk az, ami miatt mások kezében kinyílik a bicska. Azt hiszik, mindenkit felültethetnek és amikor nem, amikor egy Főnöki bőrfotel belendül és simán feldönti őket, akkor meg meg vannak sértődve, hiszen ők nem tettek semmi rosszat… míg egy Tolóajtós a túlzott drabálissága miatt sért meg önkéntelenül másokat, addig a Bárszék azzal, hogy mindent intellektualizál és nem gondol bele, hogy mondjuk egy Franciaágynak, egy Hokedlinek akik földhözragadtabbak és érzékenyebbek, épp a lelkébe gázol bele. Vagy épp egy Rekamié hiúságát veszi célba. A hiúságot szerinte lehet, hogyne, az jellemhiba szerinte. Csakhogy egy Rekamié akkora patáliát csap hogy a Bárszék attól ziher, hogy eldől és magas, vékony lábai ripityára törnek.

A Bárszék nők igazi szupermodell típusok hosszú lábakkal. De a bárszék férfiak a leginkább sörhas-kompatibilisek a Bútorhoroszkópban, mellettük még egy jól táplált csecsemő benyomását keltő Tolóajtós szekrény is eltörpül.

Sajnos egy Bárszék annyira bele van ragadva a maga kirekesztettség-érzetébe, hogy legtöbb gondját ez okozza. Vagy megpróbál tetemes alkoholmennyiség után elvegyülni a többi bútor között (ez a jobbik megoldás, mert egy Bárszék nehezen issza magát szalagszakadásig, a májuk az valóságos… – élek a képzavarral – vastüdő). Ez persze néha viccesen jön ki. A Bárszék ha kihúzza magát, méltóságteljes benyomást kelt, de a mozgáskoordinációja nem a legjobb. Ilyenkor valami esetlen báj csillan meg rajta, ami talán még szerethetővé is teszi.

De ha megmarad magányos zugivónak… akkor mindenkit elmar maga mellől.

Nem rossz emberek ők, csak azoknak, akik kissé darabosabbak, cselekvésközpontúbbak, agresszívebbek avagy szentimentálisabbak, lehet bosszantó a Bárszék a maga örökös különlegesség-vágyával, a felmagasztalt magány pózával. De próbáljuk megérteni őket is; a Főnöki bőrfotelek saját vágyaiknak, a Kanapék saját stabilitásuknak, a Hokedlik saját sokoldalúságuknak, a Franciaágyak leküzdhetetlen szeretetvágyuknak, a Rekamiék hiúságuknak, a Zsúrkocsik félelmeiknek, a Szobainasok kedélyváltozásaiknak, a Dohányzóasztalok makacsságuknak, a Tolóajtós szekrények gyűjtőszenvedélyüknek, az Éjjeliszekrények titkolózásuknak, a Fogasok láthatatlanságuknak, a Járókák korlátoltságuknak, a Pelenkázóasztalok infantilizmusuknak, a Szagelszívók önsajnálatuknak rabjai, addig a Bárszékek saját intellektualizmusuknak.

Ha isznak a Bárszékek, hát talán épp azért isznak, hogy saját, túlontúl emelkedett elméjük elől meneküljenek egy olyan világba, ahol minden egyszerűbb és ösztönösebb. Egy jó Bárszék legnagyobb vágya: hülyének lenni!

A kiegészítő jegyek persze sokat módosíthatnak ezeken a tulajdonságokon, lássuk is.

A Csögörénnyel párosítva érdekes embert kapunk, egyszerre gyakorlatias és alpári valamint elvontkodó. Kiváló munkaerő mert értelmes és céltudatos egyszerre.

Vastüdővel igazi rögeszmés tudósember, értelmes de nehezen vált témát, érdeklődést, fókuszt. Vigyázzunk a Bárszékekkel, neki minden ami kicsit is érzelmekkel kapcsolatos, az gyanús. A saját érzéseit is intellektualizálni próbálja és ha mondjuk egy Hokedli ezen kiakad, akkor rögtön élből tüzel: Hokedli, mit hisztizel?

Ha Körfűrész a kiegészítő jegye, akkor bizony két végén égeti a gyertyát. Élveteg és pörgős egyszerre, végigszáguld az életen, átvág mindenen, normákat nem tisztelő. Kicsit forradalmár típus de nem a ripacs fajtából, hanem a ravasz szónok, aki félszavával vérözönt indíthat.

Szemétledobó kiegészítő jeggyel…eszem a szívét…nem rossz. A szemétledobó nem tud szemétkedni egyszerűen, mindent benyel. Viszont vigyázzunk ezzel a típussal mert torkán iszonyat mennyiségű alkohol csúszhat le!

Ha Rotációs kapa a másik jegye akkor számítani lehet, hogy időnként viszont ő is leszáll a magas lóról, belevág a dolgokba, felforgat mindent. Egész bátor figurák lehetnek.

Na de Kenyérpirítóval… Vérbeli szatirikus, mindig mindent görbe tükörben láttat, meglepetéseket okozhat de ezek sokszor kellemetlenek. A szavak bűvésze, de ki tudja, hogy a szavak mögött mi rejtőzik? Nehéz belelátni a fejébe.

Kombájnnal párosítva igazi életművész. Sokat dolgozik, sokat élvez, learatja a dicsőséget. Kicsit playboy-alkat; mélyenszántó bölcsességeket ne várjunk tőle. Egyébként viszont vicces társasági ember lehet.

Mosógéppel? Könyvtáros, akadémikus, kávéházi bölcs. Mint Hippolito az Amélie-ben. Na Hippolito a prototipikus Bárszék. Kissé önsajnáló, filléres verbális mutatványokkal próbálja elfedni valódi problémáit, szétcsúszó tekintetű értelmiségi balfék, mindig likőröspohárral a kezében.

Fejőgéppel kellemes ember lehet, mert az élvezetekből csak annyit habzsol, amennyi épp kell. Talán a Fejőgép az, ami az érzelmességet és a nem fizikai értelemben vett érzékiséget kihozhatja ezekből a kissé ködös, magukat sem mindig átlátó Bárszékekből.

Hogy kivel jönnek ki jól?

Egy Pelenkázóasztal a felszínességével, játékosságával partiban maradhat a bárpultnál, de csak ha nem gügyög és ügyel a testszagára. Mindazonáltal a Pelenkázó túl naiv és nem érti a Bárszék körmönfont célzásait.

Egy Járókának a korlátai… na, attól egy Bárszék élből borzong, a Járóka pedig másokban is csak a józan mértékletességet értékeli.

A Szagelszívó jótékonyan eltűnteti a bagó és szesz bűzét de a Szagi itt kőkemény másodhegedűs és alkesz haverunk ugyan soha nem fogja méltányolni a Szagelszívó erőfeszítéseit.

A Kutyaól nehezen bízik meg a Bárszékben, a hűtlenség szagát érzi rajta, ezért inkább vicsorog rá. A Bárszéknek pedig ellenszenves a Kutyaólak lojális agresszivitása és konoksága. Jobb, ha kikerülik egymást.

A Kanapé világa teljesen más mint a Bárszéké, ugyanis a Kanapé nagyon nehezen nyílik meg, és a Bárszéket ehhez alapból fenyegetőnek érzi. A Kanapé a biztonságot szereti, a Bárszéknek meg a változatosságot.

A Főnöki bőrfotel utálja a Bárszéket, ugyanis ők a cselekvést becsülök minél többre. A Bárszék magvasnak szánt szentenciáikat lehúzzák a vécén. A Bárszék vagy beszáll húzni a szekeret, vagy takarodjon a fenébe a Főnöki szerint.

A Hokedli csodálja a Bárszéket a maga kis békaperspektívájából, azonban ritkán néznek le őrá. Vagy le is nézik. A Hokedlinek nagy zajt kell csapnia, ha észre akarja vetetni magát.

Egy Szobainas, aki ha kellőképp szadista hangulatban van, hát jól lerángatja a földre barátocskánkat és megleckézteti. És a Bárszék, aki titkon mindig le vágyott mások, az alacsonyak közé a földre, talán boldogan fetreng a mocsokban.

A Dohányzóasztal és a Bárszék könnyen megtalálja a közös hangot, de a dohányzóasztalnak ehhez néha ki kell mozdulnia a saját világa és beidegződései közül, neki kell nyitottabbnak lennie.

Az Éjjeliszekrény egyszerűen méltatlannak tartja a Bárszéket a szolgálataira, mert a Bárszék túl önérzetes ahhoz, hogy a gondjairól beszéljen, az Éjjeliszekrény azonban csak akkor nyitja ki kincset érő fiókját, ha azt érzi, hogy csak az mentheti meg a másikat.

Ahhoz, hogy egy Tolóajtós szekrénnyel dűlőre jusson, a Bárszéknek le kell lassítania, és egy kicsit földhöz ragadtabban kell szemlélnie a világot, különben a Tolóajtós meg se moccan. Ráadásul a Tolóajtós ritkán nyilvánul meg, de akkor nagyon töményen, és ezzel a Bárszék saját fegyverét, a beszólásait saját maga ellen fordíthatja.

A Fogas és a Bárszék jól elszórakoztatja egymást a magasröptű elmélkedésekkel, azonban a Bárszék túlzott materializmusa és kiábrándultsága értetlenséget válthat ki a Fogasban. Mindazonáltal sokat tanulhatnak egymástól és kevés konfliktust tartogat a viszonyuk.

Egy Franciaágyat kiborít, az sírógörcsöt kap, a Bárszék cinizmusa nagyon bántja az érzékenységüket.

A Zsúrkocsi meg az első megjegyzésnél beijed és visítva elrohan, pedig mindkét jegy szereti a mozgalmasságot és az elmésséget.

A Rekamiéval kellemesen elszórakoztatják egymást. Mindkét jegy szereti az egyedi, különleges dolgokat, bár a Rekamié néha túl felszínesnek találja a Bárszéket, ezért a Bárszéknek jobban oda kell tennie magát, ha ki akarja vívni a Rekamié elismerését.

Két Bárszék viszonya olyan, mint egy Woody Allen-film. Rengeteget beszélnek, néha szexelnek is, de többnyire inkább csak beszélnek róla, ahelyett, hogy csinálnák. De közben legalább menő helyeken járnak.

A Bárszékek bizonyos szempontból okkal érzik magukat különlegesnek, hiszen ha jó formában vannak, akkor szédítő szellemi magasságokba tudnak emelkedni, de a Fogassal ellentétben a Bárszékek azért tekintettel vannak a dolgok gyakorlati hasznára is. Ugyanakkor a Bárszékeknek azt tanácsoljuk, hogy vegyék figyelembe a többi bútorjegyet is, hogy nem mindenki képes bírni mellettük a strapát és hogy a szellemesnek szánt, de mások számára sértő beszólásokkal sem árt óvatosan bánni. Ahogy szokás mondani: okos enged. A szenvedést meg hagyják meg másnak.

Válasz írása