júl 17, 2011

Kategória: Életmód, Kvintesszenciák

A Vastüdő hónapja

A nagy látszat nélküli tevékenységeknek is megvan a maga ideje. A Vastüdő hónapja az. A Vastüdő nem kapkod el semmit, jellemzően az utolsó pillanatra hagy mindent és meglepetésszerűen tűnik fel, majd tűnik el. A hónap pedig mi másról szólhatna, mint a halogatásról, a kételyekről és a végén a megoldásról? Mi is július idusán írunk cikket a hónapról, ami nagy vastüdőség, de a bútorhoroszkóp-készítő is csak ember, nem? De.

Szóval halogatás. Az előző hónap, amely a Csőgörény jegyében telt, sok mindent felkavart, de a Vastüdőt befullasztja a sok lehetőség (és a júliusi hőség!), a rengeteg tennivaló, a megannyi megválaszolatlan kérdés. A Vastüdő imádja a felelősséget elhárítani annak ellenére, hogy igazából ő az, aki csak igazán képes lenne viselni azt, és a feladatoknak is nehezen kezd neki, viszont nem bírja elviselni, ha a passzivitása ellenére nem ő a világ közepe: ha tenni kell valamit, a kérdés “miért pont én?”, de ha valakinek sikere van, akkor “miért nem nekem?”. A Vastüdő hónapjában mind egy kicsit ilyenek vagyunk, ezért akinek van hozzá elég ereje, hogy ilyenkor hajtsa meg a kombájnt, az bizony nagyon könnyen profitálhat a helyzetből. A többiek meg ne aggódjanak, ez egy ilyen hónap ez a hónap arról szól, hogy most ki kell bírni, keményen menni előre, nem feladni a dolgokat. Az augusztusi Körfűrész hónap úgyis majd felpörget mindenkit.

Nem mondanánk azt, hogy a Vastüdő rossz, csak épp olyan hozzáállás szükségeltetik hozzá, amit néha nehéz elfogadni és alkalmazni. Senki nem szeret egyhangúan menetelni anélkül, hogy a külvilág jószerivel semmi visszajelzést nem produkál feléje, de mégis menni kell előre abban a tudatban, hogy most ez szükséges, ez kell ahhoz, hogy később a többi hónapban legyen mit aratnia mondjuk a Kombájnnak, vagy izgalmas dolgokat dobjon ki magából a Kenyérpirító. A Vastüdő hónap a lendületes Csőgörény hónap után inkább a lassú folyamatoké. A Csőgörény kipucolta a terepet, ahol a Vastüdő haladhat tovább. A Körfűrész majd elhárítja az útba kerülő akadályokat, a Szemétledobó eltakarítja a képződött forgácsokat, a Rotációs kapa megnézi, hogy vannak-e még rejtett értékek odalent, amiket majd a Kenyérpirító tálal az orrunk elé, de a Kombájn az, aki megmutatja, hogy hogyan kell hasznosítani az elért eredményeket, a Mosógép segít egy kicsit tisztázni a képet és lemossa rólunk az út porát, hogy a Fejőgép hónap végén jóllakott csecsemőként térjünk nyugovóra vagy kérődzeni, hogy aztán kezdődjön minden elölről. Ilyen a hónapok kvintesszencia szerinti körforgása. És ha már az elején feladjuk, akkor nem segíthetnek nekünk a kozmikus energiák.

Ha a Vastüdő csak úgy fogná magát és kikapcsolna, akkor a beteg meghalna. A Vastüdő hónap tehát arra tanít meg bennünket, hogy ahogy Madách mondta „Az ember célja e küzdés maga”. Ez a hónap a verejtékes, küzdelmes munkáról szól még a nyár közepén is, és arról, hogy soha nem szabad feladni, mert egyszerűen nem lehet. A Vastüdő segíteni akar, csak a maga módján. Ha ezt felismerjük, akkor nem tartogat kellemetlen meglepetéseket számunkra a hónap nagyobbik része.

Válasz írása